Не злетить — так поплаває!

12.06.2014
Не злетить — так поплаває!

Та сама ракета.

Поки головну увагу російських ЗМІ прикуто до подій в Україні, мешканцям Алтайського краю не до боротьби «ополченців» за донбаські «народні республіки». На Алтаї вже кілька тижнів триває катастрофічна повінь, і в багатьох населених пунктах рівень води й досі піднімається. Учора під загрозою опинилися райони, розташовані нижче міста Барнаул за течією Обі — Шелабохінський, Тальменський, Каменський.

Дамби, розраховані на підняття води до 2,3 метра, не змогли стримати вдвічі вищий потік. Хоча й там, звідки велика вода вже пішла, проблем залишається чимало. Медиків турбує насамперед складна санітарна ситуація. Залишається ймовірність розмивання скотомогильників та великих сміттєзвалищ, тож через загрозу епідемічних спалахів розпорядженням головного санітарного лікаря Республіки Алтай iз 10 червня у краї запроваджено режим гіперхлорування водопровідної води.

А от іще одна «небезпека», яка неабияк налякала алтайців, нібито виявилася хибною тривогою. Під час однієї з повеневих хвиль у селище Малоугренєво припливла... частина балістичної ракети. Загадковий предмет, фотографії якого стрімко поширилися інтернетом, фахівці ідентифікували як ступінь ракетоносія. Місцеві мешканці неабияк перехвилювалися, не знаючи, чого можна чекати від такої деталі — радіоактивного забруднення, хімічної реакції чи ще якої біди.

Проте фахівці запевняють, що боятися нема чого — велетенська штукенція цілком безпечна. Так принаймні стверджує одіозний (з огляду на «висвітлення» подій в Україні) сайт lifenews.ru.

«Це корпус ступеня ракети, — цитує видання першого заступника генерального директора Федерального науково-виробничого центру «Алтай» Миколу Дочилова. — Її було розроблено у Дніпропетровську. А випускав ці ступені Бійський хімкомбінат. За договором зі США ці ракети було ліквідовано. Після завершення виробництва корпусів залишилося п’ять, і всі їх розкупили місцеві мешканці. Жодної небезпеки для навколишнього середовища чи людей вони не становлять».

З якою метою селяни використовують у господарстві частини ракетоносія, ні пан Дочилов, ні журналісти не пояснюють. Не розкрила таємницю й власниця «ракети», яка, за інформацією lifenews.ru, уже забрала «втікачку» назад на свій город.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>