Платон їм друг, але...

06.06.2014
Платон їм друг, але...

Висадка союзних військ у Нормандії ознаменувала відкриття другого фронту в Другій світовій війні.

У п’ятницю у Франції проходять урочистості з нагоди 70-ї річниці висадки 156 тисяч союзних військ у Нормандії (на Заході цей день називають D-Day), яка означала відкриття другого фронту на європейському континенті у війні з нацистською Німеччиною. В ювілейних заходах беруть участь численні делегації на чолі з президентами чи главами урядів, зокрема Австралії, Бельгії, Чехії, Данії, Греції, Голландії, Канади, Люксембургу, Німеччини, Норвегії, Нової Зеландії, Польщі, Росії, Словаччини, США, Великої Британії та Італії. Франція на правах господаря сама визначала, кого запрошувати. Україну репрезентує новообраний Президент Петро Порошенко. Найбільше дискусій, зі зрозумілих причин, викликало запрошення на урочистості президента Росії Володимира Путіна. Ніхто не заперечує внесок, який російські громадяни колишнього СРСР зробили в перемогу над злом у роки Другої світової війни. Проблема лише в тому, що Путін тепер сам є уособленням того зла, з яким світ боровся 70 років тому.

Президент Франції Франсуа Олланд вирішив, що на урочистостях iдеться про минуле, а не сьогодення, тому ще вчора у резиденції президента у Парижі відбулася зустріч Олланда з президентом США Бараком Обамою, а увечері неформальна вечеря Олланда з Путіним у тому ж таки Єлисейському палаці. Так французький президент став першим західним лідером, який зустрівся з Путіним після анексії Росією Криму. На ній, серед інших питань, обговорювали й українську кризу, повідомив радник Путіна Юрій Ушаков. Олланд iще до зустрічі заявляв, що Путін «повинен тепер визнати» нового Президента України Петра Порошенка та докласти зусиль до зниження напруги в українському конфлікті. Французький президент одночасно застеріг: «Загроза нових санкцій проти Росії надалі залишається. Над цим тепер працює Єврокомісія і це потрібно мати на увазі. Сьогодні нарешті з’явилася можливість добитися деескалації, але нагадування про санкції повинно залишатися».

Другого червня про намір провести двосторонню зустріч iз Путіним під час урочистостей у Франції заявив також прем’єр-міністр Великої Британії Девід Камерон. Про це повідомляє Бі-Бі-Сі з посиланням на канцелярію прем’єра, яка у своїй заяві додає, що Камерон передасть Путіну «дуже зрозуміле і сильне послання» про ескалацію ситуації в Україні. Британський прем’єр наголошує на важливості розвитку відносин між Росією та урядом України. Ця зустріч відбудеться невдовзі після того, як член британської королівської родини принц Чарльз порівняв дії Путіна в Україні з діями Гітлера в Європі. На що російський президент відповів, що коментарі принца є «помилковими» і «не вiдповiдають королівськiй поведінцi». Прес-служба Камерона відмовилася коментувати цей конфлікт, назвавши його приватним. Між Британією і Росією також існують суттєві розбіжності в оцінці ситуації у Сирії. Також 3 червня вiдбулася телефонна розмова канцлера ФНР Ангелi Мерлель iз Володимиром Путiним, пiд час якої досягнуто домовленостi про двосторонню зустрiч перед урочистостями у Нормандiї. Наразі невідомо, чи зустрічатимуться з Путіним (поза протоколом урочистих заходів) якісь інші західні лідери.

Франсуа Олланд під час телефонної розмови з Петром Порошенком запросив його на церемонію 70-річчя висадки та висловив думку, що президентські вибори в Україні «відкривають шлях для мирного вирішення кризи», висловив підтримку своєму українському колезі та сподівання на продовження політичних та економічних реформ в Україні, говориться у повідомленні прес-служби Єлисейського палацу. Як відомо, Петро Порошенко в інтерв’ю німецькій газеті «Більд» минулого тижня висловив готовність зустрітися з Володимиром Путіним, щоб відкрито і відверто обговорити кризу. Прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков через кілька днів після заяви Порошенка про готовність до діалогу заявив: «Володимир Путін не планує розмов iз новообраним Президентом України в Нормандії. Терміну такої зустрічі не існує. Вона взагалі не розглядається». Ранiше Білий дім виключив можливість двосторонньої зустрічі президента Барака Обами з Путіним чи будь-яких контактів під час урочистостей.

За інформацією вже згаданої німецької газети «Більд», організатори урочистостей на цьому тижні вирішували складне завдання: хто буде сидіти поруч iз російським президентом на почесній трибуні? Більшість світових лідерів від такої «честі» відмовилися. Зокрема, йдеться про президента США Барака Обаму, британську королеву Єлизавету ІІ. Більше того, більшість почесних гостей «просигналізували», що не бажають з’являтися разом iз Путіним на спільних фотографіях з урочистостей. «Більд» також написав, що за кулісами підготовки святкувань у Нормандії відбувалися «інтенсивні дискусії про те, яким чином Захід у рамках протоколу може висловити протест проти анексії Криму та дій Росії в Україні». Як і багато інших гостей, канцлер ФРН Ангела Меркель вимагала чітко визначити дистанцію iз Путіним. Демонстративна ізоляція Путіна як представника однієї з держав, що перемогли нацистську Німеччину, є неможливою, оскільки буде оцінена як образа. Тому організатори заходів лише рекомендували утримуватися від двосторонніх зустрічей iз російським президентом, які зазвичай відбуваються у рамках подібних заходів.

Як не дивно, але саме канцлер ФРН заявила, що не матиме нічого проти, якщо на урочистостях iз нагоди 70-ї річниці висадки військ союзників у Нормандії їй запропонують зайняти місце поруч iз президентом Росії. За словами речника німецького уряду Штеффена Зайберта, Ангела Меркель на урочистостях у Франції сидітиме і стоятиме там, де це вважатимуть за потрібне господарі заходу.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>