Рекордні результати

06.06.2014

Результати національного екзит-полу, який у день виборів Президента України спільно провели Фонд «Демократичні ініціативи», Київський міжнародний інститут соціології та Центр імені Разумкова, відрізняються від офіційних даних лише на 0,9 відсотка. Як зазначають експерти, це найуспішніший екзит-пол iз часів незалежності України. Організатори зазначають, що цьогорічний відсоток людей, які взяли участь в екзит-полі, складає 80%, і це своєрідний рекорд: «Ми були приємно вражені, коли люди самі підходили і пропонували заповнити анкети. Окрім того, ми побачили неймовірну явку на виборах, люди позитивно ставилися до екзит-полів і таким чином допомогли нам провести якісну роботу», — коментує ситуацію координатор проекту «Національний екзит-пол 2014» Антон Грушецький.

«Проте не все так позитивно, як хотілося б», — зазначає Михайло Міщенко, заступник директора соціологічної служби Центру імені Разумкова. Адже на цих президентських виборах значно зменшився відсоток молоді, яка прийшла проголосувати. Громадяни віком від 18 до 29 років склали лише 44%. «Молоді люди ніколи не були дуже активними щодо виборів. Лише у 2004 році можна було побачити високу явку на дільницях саме представників молоді — 71%. Потім iз кожним роком вона ставала все меншою», — зазначає Михайло Міщенко. Проте саме молодий електорат, за даними екзит-полів, вивів Олега Ляшка на третє місце : «Несподіванкою цих виборів стали дві речі — це те, що вибори пройшли в один тур, та третє місце Ляшка. За даними екзит-полів ми можемо побачити, що саме люди з незакінченою вищою освітою голосували за Ляшка — це 13,5%», — коментує директор Фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна. Натомість більшість виборців із вищою освітою віддали перевагу Петру Порошенку — таких було 59,1%.

Найактивнішу участь у виборах брали люди віком від 50-59 років, серед них проголосувало 70%. 40% виборців визначилися зі своїм фаворитом ще до початку виборчої кампанії. Найбільший відсоток тих, хто заздалегідь знав, кому віддасть голос, був серед електорату Юлії Тимошенко. А от дехто визначався з прізвищем кандидата в останній день, ба, навіть просто на виборчій дільниці — це 8,5% від усіх, хто проголосував. Найбільше таких виборців виявилося серед симпатиків Ольги Богомолець та Вадима Рабиновича.