Антитерор під «куполом»

06.06.2014
Антитерор під «куполом»

І нехай увесь світ зачекає: поки Рада розбиралася з АТО, Кличко дивився на годинник, аби встигнути в Київраду — на її засіданні Віталію вручили посвідчення мера. (Юрія САПОЖНІКОВА.)

Вчора Верховна Рада проголосувала за розширення повноважень учасників АТО, а також за обмеження громадянських прав у зоні проведення спецоперації. Під останнім мається на увазі те, що на час проведення антитерористичної операції підприємства та організації, яким «пощастило» знаходитися в районі АТО, частково або повністю припиняють свою роботу.

Крім цього, депутати підтримали в першому читанні й у цілому законопроект № 985 «Про внесення змін до законів України щодо боротьби з тероризмом». Цим документом повноваження суб’єктів боротьби з тероризмом доповнюються контррозвідувальними заходами, розслідуванням злочинів, пов’язаних з терористичною діяльністю. А ще ним передбачено, що Міноборони захищає від терористичних посягань не тільки свої об’єкти, а й майно. Крім цього, законом проголошено, що військові частини Збройних сил у разі залучення до проведення АТО забезпечують виконання завдань iз припинення діяльності терористів, беруть участь у їх затриманні або ж знищують їх у разі, якщо терористи становлять загрозу життю і здоров’ю заручників, учасників АТО, інших осіб.

Військова тематика четверга була доповнена ще й створенням комісії, котра займеться перевіркою цільового використання коштів, які українські громадяни переводили на потреби армії. За задумом парламентаріїв, дана комісія мусить щотижня вимагати у Міністерства оборони звіти щодо грошей жертводавців, а також коштів, що надходили з держбюджету, плюс проводити перевірку прозорості державних закупівель. Комісія вийшла «інтернаціональна», до її складу попередньо включені два представники фракції «Батьківщина», по представнику від фракцій «УДАР» та «Свобода», а також від депутатських груп «Економічний розвиток» і «Суверенна європейська Україна».

Говорили й про гіпотетичне введення на сході військового стану, але це питання вирішуватиме вже новообраний Президент після складення ним присяги. Про це в кулуарах Ради заявив голова фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв. За його словами, ухвалений парламентом закон про боротьбу з тероризмом «дозволяє достатньо реально протидіяти терористичним угрупованням, які є на Донбасі; дозволяє координувати зусилля не лише СБУ, внутрішніх військ, Національної гвардії, тобто підрозділів МВС, а й фактично підрозділів Збройних сил». Закон цей варто якнайшвидше підписати спікеру парламенту та ввести в дію, адже це «фактично проміжний варіант між антитерористичною операцією та введенням військового стану», — зазначив Соболєв.

А тим часом Раду пікетували переселенці з Донбасу та біженці з Криму. Їхня вимога: юридично врегулювати їхній статус, який би допоміг ефективно вирішувати проблеми, пов’язані з вимушеним виїздом з домівок.

ОТАКОЇ!

Народні депутати Леся Оробець та Олег Ляшко не працюватимуть у новообраній Київраді.

На засіданні Київської міської територіальної виборчої комісії були зачитані їхні заяви про складання мандатів депутатів Київради з проханням зареєструвати замість них наступного кандидата у списку відповідної партії, що йшов на вибори по одномандатному округу. Також була розглянута заява Юрія Левченка від «Свободи» із проханням зареєструвати замість нього наступного у партійному списку кандидата, оскільки він переміг у мажоритарному окрузі, але при цьому балотувався й по одномандатному.