Аншлаг Порошенка

06.06.2014

Історія з Путіним, котрого не покликали на інавгурацію Петра Порошенка («УМ» уже писала про те, що РФ отримала запрошення на рівні представника посольства), дещо нагадує сюжет «Сплячої красуні». Зла фея, аби помститися, зурочила подію, на яку потрапила непроханою. Втім в очільника Росії такої можливості не буде. Ані в буквальному, ані у фігуральному сенсі. До того ж, як i в казці Перро, кількість «добрих фей» значно переважає.

Наразі на присягу новообраного Президента України розіслано сотні запрошень — адресовані вони першим особам держав усього світу, і вже понад 20 світових лідерів підтвердили готовність прибути на подію. Так, Сполучені Штати на інавгурації представлятиме віце-президент Джо Байден, який прибуде разом із делегацією 7 червня. На попередню інавгурацію — Віктора Януковича — США надіслали чиновника нижчого рангу. Американський континент делегуватиме також прем’єр-міністра Канади Стівена Гарпера.

А «від Європи» тим часом прибудуть президент Польщі Броніслав Коморовський, президент Литви Даля Грибаускайте, президент Німеччини Йоахім Гаук, президент Грузії Георгій Маргвелашвілі, президент Швейцарії Дідьє Буркхальтер, президент Ради Європи Герман ван Ромпей, Генеральний секретар ОБСЄ Ламберто Заньєр, заступник генсека ООН Джеффрі Фелтман та інші. 

«Підтвердження щодо участі в інавгурації іноземних лідерів продовжують надходити. Очікується безпрецедентно високий рівень участі іноземних делегацій в інавгураціїї Президента України, який є як демонстрацією підтримки з їхнього боку України в цей непростий час, так і виявом особистої поваги до обраного Президента», — наводить УНІАН слова директора департаменту інформаційної політики Міністерства закордонних справ Євгена Перебийніса.  

Інавгурація Петра Порошенка розпочнеться завтра, о десятій ранку, в стінах Верховної Ради. Президент також присягне на вірність Україні на Софійській площі.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Поки столиця готується до напливу закордонних гостей, у мерії в «градоначальники» «посвятили» Віталія Кличка. 5 червня роботу розпочала перша «ознайомча» сесія Київради VII скликання. Зі 120 новообраних депутатів у залі засідань зареєструвалися 109. Серед присутніх був й обраний головою Київради Віталій Кличко, якому вручили тимчасове посвідчення мера. Відтак Кличко виступив перед депутатами, закликавши їх вшанувати пам’ять загиблих на Євромайдані. Загалом засідання тривало близько двох годин, головне питання порядку денного полягало у заслуховуванні результатів столичних виборів.