Ти — картина, я — портрет

06.06.2014
Ти — картина, я — портрет

Те, що живопис «оживає», найкраще помітно через об’єктив. (автора.)

Не можна сказати, що Україна винайшла 3D-живопис, але у цьому жанрі ми випередили Європу і країни СНД. Над картинами, які оживають відразу в декількох вимірах, паралельно з українською компанією Wall street почали працювати і в Китаї. Сьогодні унікальну виставку, яка вирізняється тим, що всі експонати не тільки можна, а й треба чіпати руками, можна побачити у столичному ТЦ «Мармелад», що на вулиці Борщагівській, 154.

3D-живопис — це малюнок із перспективою, але під викривленим кутом зору. Завдяки візуальній грі художника з’являється відчуття тривимірності зображення, воно ніби оживає і має не два вектори — довжину і ширину, а три, тобто і глибину, через що сприймається об’ємно. Зазвичай 3D-графіка створюється за допомогою техніки та спеціальних програм. Проте всі картини, представлені на виставці у Києві, виконані вручну. Над ними працюють дизайнери, художники-аерографи, спрей-арт художники, в чому відвідувачі можуть переконатися, побачивши, як ці креативісти ще й сьогодні продовжують роботу над новими полотнами в одному з павільйонів центру. На створення зображення витрачається близько 60 годин, над однією картиною зазвичай працює до чотирьох творців.

Особливістю картин, представлених в експозиції, є те, що неозброєним оком ефект тривимірності непомітний. Проте варто лише поглянути на картини через об’єктив фотоапарата або на фотографії в телефоні — і зображення одразу оживає, а людина, яка стоїть перед ним, стає безпосереднім учасником подій. Наприклад, два козаки на картині легко приймають до своїх лав будь-кого з відвідувачів — варто лише стати поруч та доторкнутися до намальованої на стіні пляшки горілки. Так само легко можна відчути себе справжнім пожежником і загасити полум’я на картині, «взявшись» за намальований шланг, або полежати на рейках, коли на тебе насувається грізний потяг, — і все це без загрози для життя.

Ручний 3D-арт традиційно звикли бачити на стінах будівель та асфальті. В Україні ж ідея зробити фестиваль 3D-малюнків з’явилася тоді, коли співробітники компанії Wall street, яка займається рекламою та дизайном, придумали, що «3D-зображення варто було б створювати на переносних конструкціях, а не лише на стаціонарних об’єктах». «Цю виставку ми вже показали у двох містах України — Києві та Ялті, а нещодавно частина експозиції виїхала в Росію. Будинок із графіті ви так не пересунете», — розповів «УМ» директор компанії і засновник виставки живопису, що оживає, Дмитро Ніколюк.

Недоліком виставки можна вважати невелику кількість картин. На сьогодні в Україні залишилося майже 15 робіт, решта поїхали за кордон рекламувати українських митців-першопрохідців. Проте безліч вражень, які глядач отримує від кожного малюнка, практично зводить нанівець проблему.

Вхід на виставку 3D-живопису, яка у «Мармеладі» триватиме до 30 червня, від 30 до 50 гривень.