В Європу по Америку

05.06.2014
В Європу по Америку

Обама запевнив Порошенка, що не визнає анексію Криму, Росію ж заочно попередив про можливу міжнародну ізоляцію. (УНІАН.)

Як уже повідомляла «УМ», увечері 3 червня у Варшаві відбулася зустріч Президента України Петра Порошенка та його американського колеги Барака Обами. Спілкування почалося під час урочистої вечері з нагоди вручення премії «Солідарнiсть» лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву, котрий також прибув до Польщі. Пізніше Порошенка прийняв президент цієї країни Бронiслав Коморовський, у розмові з яким Порошенко торкнувся тих першочергових кроків, до яких слід вдатися, аби врегулювати кризу на сході. Такими кроками, на його переконання, є переобрання Верховної Ради та вибори до місцевих органів влади. Ці заходи допоможуть стабілізувати ситуацію шляхом легітимізації влади у регіонах, окреслює позицію Президента його прес-служба.

Більш насиченим був наступний день візиту: учора зранку Порошенко зустрівся з держсекретарем США Джоном Керрі, після чого усамітнився з главою Білого дому Бараком Обамою. Перемовини українського та американського лідерів тривали за зачиненими дверима. Коли пізніше сторони вийшли до преси, ними було заявлено, що предметом переговорів стали ті додаткові заходи, до яких можуть вдатися США задля допомоги Україні на нинішньому перехідному етапі. «Ми обговорювали можливу допомогу у тренуванні й підвищенні ефективності роботи українських правоохоронців і представників Збройних сил, щоб вони могли протистояти проблемам, з якими донині стикаються у деяких регіонах України», — сказав Барак Обама.

«Ми також обговорили питання енергетики, щоб переконатися, що Україна має намір стати більш енергоефективною, а також менш залежною від російських енергоресурсів», — додав президент США. Обама підкреслив, що майбутня зустріч «сімки» у Брюсселі вiдіграє важливу роль у демонстрації підтримки міжнародним співтовариством Петра Порошенка. На думку глави вашингтонської адміністрації, Україна «може стати життєздатною, процвітаючою демократичною державою, якщо її підтримають США і міжнародне співтовариство». Підсумовуючи враження від свого візаві, Обама охарактеризував обрання Порошенка як «розумне рішення» в нинішній ситуації в Україні.

Петро Порошенко не залишився в боргу, подякувавши Сполученим Штатам та країнам ЄС за всебічну підтримку України. Окреме «спасибі» прозвучало, звісно, на адресу господарів — керівництву Польщі український Президент висловив вдячність ще й за те, що премія «Солідарнiсть» дісталася «моєму великому другу Мустафі Джемілєву», — сказав Порошенко. Торкаючись теми Криму, він висловив переконання, що статус-кво півострову буде повернуто. «Я переконаний, що демократія в Україні розвиватиметься і Україна піде шляхом Європи. Я переконаний, що Крим відновить свою свободу і буде українським, а Україна буде разом iз Кримом», — підсумував Порошенко.

А ТИМ ЧАСОМ...

Поки у Варшаві тривала зустріч Порошенка та Обами, Росія ламала голову, як дати собі раду з тим, що 6 червня її керманич опиниться на одному заході з новообраним Президентом України. Йдеться про запрошення Путіна та Порошенка на урочистості, які пройдуть у Франції з нагоди 70-річчя висадки союзників у Нормандії. Подумавши, Кремль вклав у вуста одного зі своїх спікерів таку інформацію.

Окремої зустрічі Володимира Путіна та Петра Порошенка в Нормандії не планується, але вони можуть «перетнутися». Про це заявив прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков, передає РІА «Новості». «У ході меморіальних заходів так чи інакше лідери будуть в одній групі, тому не можна виключати жодних контактів», — сказав Пєсков. На запитання, чи обміняються рукопотисканнями Путін і Порошенко при зустрічі на офіційних заходах у Нормандії, Пєсков відповів, що такого регламенту не існує. До речі, московський керманич Путін так і не привітав Петра Порошенка з обранням на посаду Президента України. Симетрична відповідь України полягає в тому, що Росію на інаугурацію Порошенка запрошено на рівні представника посольства РФ в Києві. Володимира Путіна на захід не покликали.