Мед із Совиного Яру

03.06.2014
Мед із Совиного Яру

Зробили добру справу — сфотографуймось на згадку.

Минулих вихідних у черкаському селі Водяники Звенигородського району, у якому туристи влітку люблять відвідувати тамтешній мальовничий Совин Яр, а взимку — гірськолижний курорт, звучав Гімн України. Його заспівали місцеві жителі та гості з Черкас і Києва, котрих зібрала біля церкви Вознесіння Господнього добра й патріотична справа — з ініціативи митрополита Черкаського та Чигиринського Іоанна тамтешній люд відправляв продукти харчування воїнам-прикордонникам, котрі нині охороняють Вітчизну від «брата»-агресора.

«Ми вирішили підтримати заклик владики, бо нині кожен із нас має бути не байдужим та проявити свою громадянську позицію до долі України. Нам треба гуртуватися і конкретними справами підтримувати тих, хто стоїть на передовій та захищає рідну державу», — говорить «Україні молодій» Олександр Черевко, колишній черкаський «губернатор», малою батьківщиною якого є село Водяники.

За словами Олександра Володимировича, жителі його рідного села без вагань відгукнулися допомогти захисникам Вітчизни і терміново зібрали продукти харчування. Окрім цього, свій солідний внесок у «продуктовий набір» зробили і підприємства району — Звенигородський маслозавод, завод iз заморожування ягід та фруктів «Сіріус», ВАТ «Ватутінохліб», фермерське господарство «Володимир». Долучилися до акції і добрі люди із сусіднього Тальнівського району — меценат Володимир Мовчан із села Криві Коліна та підприємець Степан Підчис із села Заліське. Завдяки таким старанням зібралася вантажівка продуктів.

«Сало, тушонка, цукор, борошно, згущене молоко, печиво, цукерки, варення, домашні закрутки, а ще мед із вуликів Совиного Яру ми відправляємо прикордонникам Оршанецького навчального центру, які нині на передовій», — веде далі пан Черевко.

Він каже, що продукти для воїнів з Черкащини від земляків Тараса Шевченка повіз особисто владика Іоанн.

Того ж дня у Водяниках відбулася ще одні помітна і значуща подія — біля церкви Вознесіння Господнього було відкрито першу в районі недільну школу.

Ідея збудувати таку школу виникла давно, але почати втілювати її у життя вдалося лише торік. Допомогали Олександру Черевку в реалізації ідеї керівник Звенигородського цегельного заводу Валерій Капеловський та Черкаська будівельна компанія «Надія», яку очолює Андрій Казарян.

«Ця школа стане просвітницьким осередком не лише для дітей, а й для їхніх батьків. Разом з начальником обласного управління освіти Галиною Гаврилюк ми вже провели у ній перший урок», — пояснює Олександр Черевко.

І додає: просвітницький центр слугуватиме для усіх, кому не байдужа історія рідного краю, хто цікавиться батьківщиною Тараса Шевченка, в тому числі — й для тих туристів, котрі приїжджають у Совин Яр, у якому й стоїть церква Вознесіння Господнього і де діє гірськолижний курорт.

Як зізнається Олександр Володимирович, такі заходи — і відправка продуктів захисникам Вітчизни, і відкриття недільної школи — неабияк згуртовують громаду, що вкрай важливо особливо тепер, коли на кордоні держави стоїть ворог. «Мене особливо вразило те, з яким патріотизмом наші люди співали Гімн України. Це було зворушливо, жінки навіть заплакали», — підсумовує Черевко.