Наша рада гарна й нова, починаєм її знову?

03.06.2014
Наша рада гарна й нова, починаєм її знову?

Так чи інакше, але Київраду місто обрало. От чи надовго — питання інше... (ndnews.com.ua)

Мабуть, щоб урівноважити майже бездоганно проведені президентські вибори, вибори до Київради неодмінно треба було «зіпсувати». Аби все не виглядало аж так ідеально і в українців лишався б простір для зростання громадянської свідомості. Це, звісно, гірка іронія, бо насправді дуже сумно від того, як минули вибори до столичого «парламенту». Нібито й проходили вони не в місті, яке стало, як казали колись, «колискою революції».

«УМ» нещодавно писала про те, які «колоритні» персонажі були включені до списків провідних політичних партій, як лобіюють деякі з них потрапляння до Київради людей iз команди Черновецького тощо. Але балотуватись, врешті-решт, дозволено всім, хто відповідає критеріям активного виборчого права. Інша річ, як проголосують за всіх цих добродіїв кияни, і окреме питання — як підрахують їхні голоси.

Цього року в епіцентрі скандалу опинилися «новачки» — політична партія «Демальянс». «Маленькому» «Демальянсу» було непросто змагатися з «важковаговиками» на кшталт, приміром «УДАРу». Але на межі трьох прохідних відсотків «Демальянс» все-таки балансував. Підрахунок голосів схиляв шальки терезів то в бік «демальянсівців», то в бік їхніх суперників.

Лідер «Демальянсу» Василь Гацько 31 травня писав на своїй сторінці у «Фейсбуці»: «Вчора виловили 55 голосів лише на «уточненнях». Дільниця №800977. Первинний протокол — 58 голосів за «Демократичний Альянс», після «уточнення» — 31. Дільниця №801005. Первинний протокол — 28 голосів, після «уточнення» — 22. Дільниця №800436. Первинний протокол — 21 голос, після «уточнення» — 12. Дільниця №800388. Первинний протокол — 42 голоси, після «уточнення» — 29. Це те, що на поверхні...»

У підсумку «демальянсівцям» вдалося повернути собі 92 голоси, яких бракувало для перетинання тривідсоткового бар’єра. Партія (разом iз вісьмома іншими політичними силами) таки проходить до Київради, отримуючи два або три депутатські місця. Можливо, місць могло б бути більше, якби не безсоромна крадіжка голосів.

Звісно, рiч не в самому лише «Демальянсі». У громадських активістів загалом багато претензій і до способу зберігання бюлетенів, і до того, як глави комісій «підмахували» протоколи десь на коліні, в автівках, припаркованих поруч iз дільницею, — словом, де завгодно, лише не там, де це вимагає робити закон.

Журналістка Наталія Соколенко описала ситуацію так: «Підвал із бюлетенями з усього Києва не охороняється! Пломбу зірвано. Міліціянти стоять у внутрішньому дворику і навіть не бачать, хто може заходити до підвалу з бюлетенями, бо їм, мовляв, ніхто не передавав під охорону підвал. Зводили міліціянтів на екскурсію. Викликали оперативно-слідчу групу. Слідчий запитує в голови комісії, чому підвал не охороняється? У відповідь — невиразне мукання».

«Якщо існують певні сумніви в чесному проведенні виборів у столиці, якщо є сумніви в об’єктивному підрахунку голосів, то ми повинні відкрито і прозоро їх перерахувати», — прокоментував стан справ iз київськими виборами новообраний мер столиці Віталій Кличко. «Прозорість ухвалення рішень владою виключає будь-які можливості для маніпуляцій та корупційних схем. Ми маємо уникнути помилок та розпочати роботу саме з прозорого та публічного ухвалення рішень», — заявив він в ефірі телеканалу «Інтер».

За перерахунок голосів у Києві висловився й де-факто новий Президент України Петро Порошенко. Проте, перш ніж братися за новий відлік, слід, мабуть, завершити попередній. Тим часом голоси у Києві рахують аномально довго. В термін до 30 травня київський тервиборчком не вклався. Й це при тому, що ЦВК порахувала бюлетені президентських виборів на порядок швидше — на тлі проблем сходу та маленьких містечок та сіл, з яких документація завжди надходить пізніше.

Станом на той час, коли цей номер «УМ» готувався до друку, тервиборчком ще не вийшов на 100-відсотковий підрахунок голосів. За попередніми даними, по багатомандатному округу до Київради пройшли такі суб’єкти: «УДАР» — 40,54%, Радикальна партія Олега Ляшка — 9,2%, партія «Самопоміч» — 6,87%, ВО «Свобода» — 6,49%, «Батьківщина» — 4,14%, «Громадянська позиція» — 3,63%, «Нове життя» — 3,41%, «Єдність» — 3,3%, «Демократичний альянс» — 3%.

Напередодні тервиборчком задовольнив дві скарги «Демальянсу» та доручив перерахувати голоси на окремих дільницях в Оболонському та Солом’янському районі. А в.о.Президента Олександр Турчинов навіть доручив прокуратурі та силовикам перевірити процес підрахунку голосів до Київради. Проте не зрозуміло, якими будуть юридичні наслідки такого доручення, чи будуть перераховані голоси по всьому Києву, чи новообрана Київрада буде визнана нелегітимною й ми опинимося на порозі нових виборів? Це поки що питання без відповідей.

ПРЯМА МОВА

Володимир Фесенко, директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента»:

— Перерахунок має бути. Негараздів було на цих виборах багато, є певні проблеми i з підбиттям підсумків. Якщо є підозри — голоси слід перерахувати, щоб не було потім претензій та звинувачень. Демократія важливіша, аніж інтереси тих чи інших політичних таборів.

...На жаль, люди Черновецького пройшли по багатьох списках — пропонували гроші, «домовлялися». Дехто вважає, що з такими людьми краще піти на тактичний союз. Колись цілу купу політиків iз Партії регіонів взяла до себе Юлія Тимошенко. Подальша робота Київради доведе, чи варті таки союзи права на життя. Мене також непокоїть те, що до Київради потрапило чимало людей iз бізнесу. Між представниками різних бізнесових кіл і точитиметься боротьба у Київраді. Протистояння також триватиме між бізнесменами та представниками громадських організацій, інколи воно відбуватиметься навіть всередині одних і тих самих політичних сил, як би парадоксально це не звучало».

Віктор Небоженко, керівник соціологічної фірми «Український барометр»:

— Дуже прикро, коли ми йдемо до якогось світлого демократичного майбутнього, а в цей час люди, які роками тероризували міськраду, цинічно прориваються туди під новими політичними парасолями. Це погано, бо Київ — столиця, нас і так критикують за все. А тепер на нас зайвий раз вказуватимуть пальцем, говорячи про те, яка у нас погана Київрада. Перерахунок голосів провести, звісно, можна, але треба було від самого початку не брати людей Черновецького та корумпованих чиновників. Не слід забувати, що останні десять років — iз 2004-го починаючи — саме в столиці починаються всі суспільні рухи. Будуть проблеми тут — вони миттю перекинуться й в усі інші регіони.

Олексій Гарань, професор кафедри політології НаУКМА:

— Позитивна новина полягає в тому, що «Демальянс» до Київради все-таки пройшов. Це говорить про те, що наполегливість завжди дає результати. Але інші результати київських виборів лишають чимало знаків запитань. Приміром, підтримка партії Ляшка — вона свідчить про те, що навіть кияни купилися на популізм. Далі. Що ми знаємо про партію Лесі Оробець «Нове життя»? Ми знаємо саму Лесю, знаємо її принципову позицію на Майдані, але про її партію?.. На жаль, кияни показали свою нерозбірливість. Плюс велика проблема полягає в тому, що в Київраді знову опиняються люди Черновецького».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

До «інавгурації» на Майдані в одну з найближчих неділь готується майбутній мер Києва Віталій Кличко. Позавчора на центральній площі Києва вже проходило віче за його участю. На сьогодні рейтинг його підтримки серед киян сягає майже 57%, що навіть більше, ніж у новообраного Президента. Між тим той специфічний контингент, який заселяє Майдан зараз, зустрів Кличка доволі прохолодно. Настрої дещо змінилися, коли Кличко пообіцяв не «чіпати» «тубільців» Майдану. Напередодні спроба провести громадський суботник і прибрати площу провалилася — на Майдані й по цей час стоїть до 90 наметів, їхня кількість (як і кількість демонтованих барикад) скоротилася несуттєво. Нинішні «майданівці» влаштували перепалку з киянами, які хотіли прибрати центр міста, і навіть укотре підпалили шини — на знак протесту проти зазіхання на «їхню» територію.

Зрозуміло, що в перемовинах iз нинішнім Майданом новому меру знадобиться максимум толерантності та переконливості. Власники наметів навряд чи підуть звідти добровільно, варіант же щодо примусового їх «виселення» навіть не розглядається. Кличко пообіцяв присягнути на вірність місту, як тільки тервиборчком підіб’є остаточні підсумки його мерської кампанії. Інші месиджі від Кличка полягали в обіцянці спорудити героям Небесної сотні пам’ятний знак й встановити його на Майдані не пізніше лютого 2015-го, а також перейменувати на їх честь вулицю Інститутську. Напередодні в ефірі телеканалу «Інтер» Кличко заявив, що усвідомлює, яка на ньому зараз лежить відповідальність: «Ті, хто виступає за демократію, i вітали мене, i співчували — такий шмат роботи попереду, що не позаздриш», — сказав він.