КУЛЬТПРОСВІТ

03.06.2014

Киянин виграв міжнародний конкурс піаністів

Молодий український піаніст Антоній Баришевський переміг на 14-му міжнародному фортепіанному конкурсі Артура Рубінштейна. Два фінальні вечори, коли кожен із шести фіналістів виконував концерт з оркестром, проходили в тель-авівському залі «Гейхал а-Тарбут» 28 і 29 травня. Ізраїльським філармонічним оркестром диригував Ашер Фіш, повідомляє NEWSru Israel.

У церемонії нагородження брала участь Аліна Рубінштейн — молодша дочка Артура Рубінштейна. Золоту медаль і перший приз (40 000 доларів iз фонду сім’ї Пратт — Австралія) отримав 26-річний Антоній Баришевський. Крім того, соліст Національної філармонії України і студент Вищої школи музики в Парижі був нагороджений призом у розмірі 5000 доларів за краще виконання твору ізраїльського композитора, а саме «Лабіринтів підсвідомості» Беньяміна Юсупова.

Лауреатом срібної медалі конкурсу і другого грошового призу в розмірі 20 000 став 25-річний американець Стівен Лін, бронзову — отримав 20-річний Сенг Чжин Чо з Південної Кореї.

Польський музикант Артур Рубінштейн, ім’я якого носить конкурс, є легендарною особистістю музики ХХ століття. Його музичний шлях почався у 1900 році в Берліні, а завершився у 1976-му в Лондоні. Рубінштейн відомий як блискучий інтерпретатор творів класичної музики та один з перших виконавців творів Ігоря Стравінського та Кароля Шимановського.

Найавторитетніший режисер Росії: «Пане президент, відпустіть політв’язнів на волю!»

У Сочі відкрився кінофестиваль «Кінотавр». На церемонії одному з найавторитетніших режисерів Росії, володарю «Золотого лева» на Венеційському кінофестивалі за картину «Фауст» Олександру Сокурову вручили почесний приз «За художню мову, що вплинула на світовий кінематограф і безкомпромісну громадянську позицію».

Отримуючи нагороду, Сокуров звернувся з короткою промовою до президента Росії, інформує Росбалт.

«Скільки людей позбавлені свободи в нашій країні! Хтось має своє уявлення про те, якою має бути наша країна, і це не збігається з уявленнями державних органів... Завжди були, є і будуть люди, які відстоюватимуть інтереси демократії в нашій країні, яка зараз нездорова. Була б моя воля, я б звернувся до президента і сказав: пане президент, відпустіть їх усіх на волю», — зазначив Сокуров.

 

Міхалков запевнив, що російська армія не рятуватиме «бандерлогів» в Одесі

Режисер Микита Міхалков не зміг проігнорувати події, які останнім часом вирують між Україною та Росією. Міхалков записав відеозвернення, у якому звернувся до одеситів. Він повідомив, що в Одесу не прийде російська армія, аби рятувати російськомовних громадян.

«Російська армія не ввійде до Одеси, тому що рятувати тут нема кого: «бандерлоги» — у більшості», — сказав Міхалков.

Він підкреслив, що росіяни не прийдуть до Одеси. Адже більшість одеситів не хочуть цього.

Нагадаємо, раніше відомий російський режисер натякнув, що всі слов’яни — «недоплетена», які під час біди все одно приповзуть до Росії. А ще на початку революційних подій в Україні режисер заявив, що йому не шкода тих українців, які хочуть у Євросоюз, бо Україна має горнутися до Росії.