Дім на голову

29.05.2014
Дім на голову

Фасад будинку-ветерана після обвалу. (прес-служби Тернопільської міськради.)

У вівторок ввечері на Тернопіль обрушилася стіна води з досить сильним вітром. Через суттєві недоліки в проектуванні дощової каналізації в радянські часи місто постійно потерпає під час потужних злив, однак ця, остання, призвела до небувалої раніше руйнації — обрушився один зі старих будинків у центрі міста, споруджений майже століття тому. Зруйновано шість квартир, дві з яких були заселені, незважаючи на те, що житло вже кілька років вважається аварійним. Рятувальники евакуювали з нього чотирьох дорослих та двох дітей — на щастя, жертв нема ні серед мешканців, ні серед перехожих.

За інформацією Тернопільської міськради, її працівники ще минулого року робили спроби переселити мешканців в інше житло, однак люди звернулися до суду, бо їх не задовольняли запропоновані умови, відтак судовим рішенням переселення було призупинене. Наразі спеціальна комісія встановлює причини обвалу, відтак будинок-ветеран буде повністю демонтовано як такий, що становить небезпеку і для перехожих. Міський голова Тернополя Сергій Надал запевняє, що всі виселені мешканці будуть терміново забезпечені тимчасовим житлом, отримають нові квартири.

Тим часом прокуратура міста Тернополя почала процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом службової недбалості службових осіб міської ради. Як повідомила «УМ» прес-служба прокуратури Тернопільської області, за даним фактом до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за частиною 1 статті 367 Кримінального кодексу України. Під час розслідування з’ясовуватимуть всі обставини надзвичайної події, у тому числі причини, через які люди не були виселені з аварійної будівлі.