Адаптація зі свічками

29.05.2014

У місті Золочів, що на Львівщині, відкрили майстерню для неповносправних дітей. Тут хлопчики та дівчатка, які мають серйозні діагнози, виготовляють свічки. Майстерня запрацювала у катехитичному центрі при греко-католицькому храмі блаженного Миколая Чарнецького. Отець Михайло Сукмановський, який керує цим центром, розповів «УМ», що соціальна адаптація неповносправних дітей, серед яких є діти, хворі на синдром Дауна, дітки, хворі на аутизм чи з діагнозом ДЦП, є одним із пріоритетів їхньої роботи.

  Обладнання для майстерні до Золочева привезли з Чехії за сприяння міжнародного благодійного фонду «Карітас». Тепер дві дівчини-волонтерки навчають своїх підопічних тонкощів справи виготовлення гарної свічки.

«Річ у тім, що ремісницька справа допомагає дітям адаптовуватись, — коментує «УМ» отець Михайло Сукмановський. — Робота руками добре впливає на роботу мозку. Діти не лише навчаються корисної справи, а й спілкуються між собою та викладачами». Проте майстер-класи з виготовлення свічок — не просто розвага, дітей навчатимуть виготовляти конкурентоспроможну продукцію, адже обладнання дозволяє робити якісний товар. Наразі центр відвідують понад 20 неповносправних дітей. У майбутньому роботу центру збираються значно розширювати, і в цьому повинні допомогти ті ж таки свічки. Їх планують розповсюджувати по сувенірних крамницях не лише Золочева, а й Львова. А отримані кошти допоможуть утримувати центр чи заробляти на зарплату викладачам.