Пустилися в розбiй

29.05.2014

Шафи і комп’ютери — на тротуарі, пробиті шибки. Так активісти Майдану у вівторок зачищали відділення Сбєрбанку Росії на майдані Незалежності. Самооборонівці винесли меблі, оргтехніку та інше офісне начиння, розбили биткою камеру відеоспостереження. Учасники акції пояснювали свої дії тим, що Сбєрбанк фінансує терористів на сході. Проти Сбєрбанку і справді відкрито кримінальне провадження за підозрою у фінансуванні сепаратистських акцій у південно-східних регіонах — це підтвердив у ефірі «5-го каналу» виконуючий обов’язки генерального прокурора Олег Махніцький. Усі конфісковані документи бійці пообіцяли віддати правоохоронним органам для подальшого розслідування справи, а гроші — на допомогу біженцям iз Криму.

Свідком розгрому стала і журналістка Олена Максименко. За її словами, склалося інтуїтивне відчуття домовленості й запланованості акції. «Хтось із керівників Самооборони кинув репліку, мовляв, спокійно, не панікуйте, все узгоджено, вони самі нам усе віддали. З одного боку, в СБУ є інформація, що Сбєрбанк фінансував терористів на сході. З іншого боку, працівники і вкладники — прості українці, які, ймовірно, постраждали. На Майдані зараз дуже мало тих, хто був там узимку. Те, що там відбувається зараз, швидше — не агонія, а нездорова мутація. Не дуже ясно, хто ці люди і заради чого вони там зараз стоять (красуючись у броніках на голе тіло в центрі столиці)», — поділилася вона враженнями з «УМ».

Оцінки ситуації в офіційних колах іще немає. А от ставлення громадськості до неї переважно негативне. Сергій Дмитриченко, головний редактор порталу «Аратта» вважає, що навіть якщо банк і фінансував терористів, санкціями щодо нього мав би зайнятися Нацбанк, у якого є на те набагато більше законних повноважень: від скасування ліцензії і арешту активів до судової процедури націоналізації.

До речі, три тижні тому, 9 травня, на головний офіс Сбєрбанку було здійснено нічний «напад» активістами організації «Чорний комітет». Вони облили будівлю зеленкою і червоною фарбою.