Тимошенко та її погана форма

29.05.2014
Тимошенко та її погана форма

Те саме знамените фото, зроблене у вечір після завершення голосування. «Я приїхав до Юлії Тимошенко», — відповів Арсеній Яценюк на запитання журналістів про мету його появи в штабі ЮВТ.

Зворушливе фото, яке обійшло більшість видань і на якому Юлія Тимошенко та Арсеній Яценюк укупочці потягують шампанське в Юліному штабі, знайшло чимало коментарів. Хтось розгледів на обличчі Тимошенко сліди слiз, а поза схиленого до неї Яценюка трактувалась як прояв співчуття. Щодо останнього, то тут сумнівів нема: принаймні про людське око Арсеній Петрович мав продемонструвати ЮВТ свою підтримку. Та чи плакала вона насправді — про це історія мовчить.

Для сліз у Тимошенко ще будуть причини. У попередньому номері «УМ» наводила слова одного з експертів, який спрогнозував перетікання до Петра Порошенка двох третин Юліних депутатів. Що поробиш: скрізь люблять переможців. Після завершення виборів не минуло й трьох днів, а найближчі соратники Юлії Володимирівни вже зараз не минають нагоди вщипнути поваленого ідола. Парламентарiй від «Батьківщини» Роман Ілик зазначив на своєму «Фейсбуці»: «Наша партія сьогодні не перемогла. Можливо, тому, що Лідер іще не в найкращій своїй формі».

Розвиваючи думку, Ілик пише: «Перемагає той, хто не просто намагається втримати кредит довіри будь-якою ціною, а робить сміливі, неординарні, прагматичні, креативні кроки. Інколи болючі, але такі потрібні... Для Держави, для Нації...». Вочевидь Тимошенко виявилася неспроможною на такі кроки — так, принаймні, випливає з опусу Ілика. І хоч він і загортає свої міркування в оптимістичну обгортку на зразок «поразка для сильного — новий початок», ставлення автора до програшу лідерки «Батьківщини» є очевидним.

Тим часом програш Тимошенко полягає не лише у другому місці на президентських виборах. (До речі, на закордонному окрузі справи ще гірші: там Юлія Володимирівна посіла четверте місце, пропустивши вперед не лише Порошенка, а й Ляшка з Гриценком). «Батьківщина» також iз тріском провалила вибори до Київради. Висуванець цієї партії на посаду мера — Володимир Бондаренко — зайняв третє місце у перегонах iз рейтингом у 8%. Леся Оробець, яка порвала з «Батьківщиною» напередодні виборів і пішла на них як самовисуванець, показала результат, кращий від бондаренківського на піввідсотка. (Щоправда, і Оробець, і Бондаренку далеко до рівня популярності Кличка, що перемагає на виборах iз 56,53% — згідно з даними на 28 травня).

Що стосується багатомандатного округу на виборах до Київради, то тут справи кепські й поготів. «Батьківщина» не взяла навіть «бронзу», пропустивши вперед і «УДАР», і Радикальну партію Ляшка, «Самопоміч» Садового, і ВО «Свобода». Опинившись на п’ятому місці, «Батьківщина» показала результат у 4,12%. І це при тому, що Київ традиційно симпатизував Юлії Тимошенко та її партії.

Щоправда, опонуючи у заочній дискусії Ілику, Юлія Володимирівна могла б відзначити, що на парламентських виборах 2012 року, коли ЮВТ ще перебувала за ґратами, «Батьківщина» також не закріпила попередній успіх. Партія набрала 25,54% проти 30,71%, узятих на перегонах 2007 року. Тож хто кому більше заважає — лідер партії чи партія лідеру — лишається відкритим питанням.

Тим часом на просторах iнтернету продовжують мусуватися чутки про те, що прем’єрське крісло таки відійде Юлії Тимошенко. Всупереч намірам Петра Порошенка залишити на цій посаді Арсенія Яценюка. Але оскільки, згідно з Конституцією 2004 року, склад Кабміну затверджує парламентська коаліція, потрібно, щоб така коаліція була наявна на той момент, коли справа дійде до пертурбацій в уряді. Існування ж парламентської більшості може опинитися під питанням. Але це вже зовсім інша історія...