«Тебе посадять. А ти не крадь!»

29.05.2014

Ця новина — дещо курйозна, із серії, так би мовити, «закон бумеранга в дії». Днями депутат Законодавчих зборів Санкт-Петербурга (фракція «Яблуко») Борис Вишневський звернувся до правоохоронних органів iз проханням порушити кримінальні справи проти так званого глави уряду Криму Сергія Аксьонова за заборону мітингів на півострові, пише еizvestia.com.

«19 травня я направив заяву голові Слідчого комітету РФ Олександру Бастрикіну, просячи провести перевірку законності дій пана Аксьонова та розглянути питання про порушення щодо нього кримінальних справ за статтями КК РФ. Нехай колишній «бригадир» випробує на собі закони країни, куди він так прагнув. По повнiй програмi», — прокоментував свій вчинок Вишневський.

Із контексту сказаного зрозуміло, що симпатії пана Вишневського — на боці України, що ж до Аксьонова, то тут депутат-«яблучник» вдається до тонкого «тролінгу». Розвиваючи думку, Вишевський додає, що російське законодавство не дає права вводити заборону на проведення мітингів не тільки главам регіонів, а й навіть президенту Росії. «Тобто Аксьонов привласнив собі права, яких немає навіть у Путіна», — підсумовує заявник.

На його думку, дії кримського «намісника» підпадають відразу під дві статті Кримінального кодексу РФ: ст. 149 (перешкоджання проведенню мітингу, зборів, демонстрації, ходи, пікетування або участі в них, вчинене службовою особою з використанням свого службового становища) та 286 (перевищення посадових повноважень, а саме — вчинення службовою особою дій, які вийшли за межі її повноважень та спричинили істотне порушення прав і законних інтересів громадян). Вишневський підкреслює, що обидві статті передбачають позбавлення волі (перша — на строк до трьох років, друга — до семи років), а також заборону обіймати певні посади.

Жарти жартами, та коли московським ляльководам набридне їхній кримський холуй, вони цілком можуть позбутися його, притягнувши до кримінальної відповідальності. Благо, юридичне обгрунтування вже підготовлене…