Якісне тамування кіноспраги

28.05.2014
Якісне тамування кіноспраги

Кадр з українського фільму «Трубач» Анатолія Матешка, який увійшов у програму «Чілдрен Кінофест».

Захоплюючу медіа-освіту і культурну розвагу подарує дітям та підліткам міжнародний «Чілдрен Кінофест». Від сьогодні й до першого червня кияни — батьки і діти — зможуть відвідати перший кінофестиваль, який, за обіцянками організаторів, відтепер проводитимуть щороку. Для цього варто лише завітати до столичного кінотеатру «Київ», львівського «Планета кіно» або ж у кінотеатри Донецька та Одеси.

«Чілдрен Кінофест» покликаний втамувати спрагу дітей до перегляду фільмів корисними зразками кінематографічної індустрії і не годувати їх неякісними, а часто ще й шкідливими картинами.

До міжнародної конкурсної програми ввійдуть повнометражні художні фільми, які в першу чергу зацікавлять школярів від десяти років. Переможця «Чілдрен Кінофесту» буде виявлено шляхом прямого голосування. Тобто, всі, хто відвідає конкурс, зможуть проголосувати за будь-який iз семи фільмів-претендентів. Зробити свій вибір буде непросто, адже всі стрічки мають свої цікаві особливості і будуть близькі дітям з тими проблемами, радощами, світоглядними позиціями героїв, які в них зображені. Так, фільм «Ноно–хлопчик-детектив» бельгійського режисера Вінсента Баля апелюватиме до дитячої допитливості й любові до пригод, а анімаційна стрічка Есбена Тофт Якобсена «За далекими морями» навчить дітей співчувати, любити, бути відчайдушними і завжди досягати поставленої мети.

Перекине «Чілдрен Кінофест» і своєрідний місток від кінематографа до інших форм мистецтва, якими підліток може захопитися, отримавши позитивні враження на фестивалі. Школярам, вірогідно, буде цікаво самим перечитати книжку Марка Твена «Пригоди Гекльберрі Фінна», за мотивами якої було поставлено однойменний фільм, або почати займатися музикою, як хлопчина-трубач Микола Шевченко зі стрічки Анатолія Матешка «Трубач».

Окрім конкурсної кінопрограми, організатори прагнуть захопити дітей наукою. У деяких кінотеатрах, зокрема у столичному «Києвi», буде відкрито ігрову зону. Гості фестивалю зможуть попрацювати з реальними фенакістископами, праксиноскопами або своїми руками зробити камеру-обскура та інші апарати і забрати їх iз собою.

Спеціальною подією «Чілдрен Кінофесту» стане ретроспектива фільмів Чарлі Чапліна, приурочена до 125-річчя з дня народження генія німого кіно. Саме на його честь своєрідний кумедний, але дуже розумний талісман фестивалю зветься Совеня Чарлі.