Як пиха дірку в російському бюджеті пробила

23.05.2014

Росія таки уклала з Китаєм історичний контракт на постачання газу. Той самий, від якого Пекін спершу навідріз відмовився — Москва пропонувала надто невигідну для Піднебесної ціну. Проте повернутися з візиту до КНР без цього папірця для президента РФ Володимира Путіна означало б зазнати неабиякої ганьби. Адже до східних сусідів він для того й вирушав, щоб продемонструвати західному світові: от, мовляв, упіймали облизня! Моїм союзником є найперспективніша економіка світу, й хоч трава не рости.

Переговори тривали довго. І зрештою завершилися підписанням контракту. Щоправда, його подробиці Росія воліє не розголошувати. Як припускають експерти — через те, що для російського бюджету він украй невигідний. Адже підписання цього контракту, обговорення якого тривало близько десяти років, у нинішніх обставинах міжнародної ізоляції для Путіна стало питанням принципу. І якщо через добу після відмови Пекіна йому таки вдалося вмовити китайських лідерів, це означає, що КНР виторгувала собі надзвичайно вигідні умови. Одразу з’явився й анекдот: «У результаті довгих і складних переговорів сторонам вдалося дійти висновку, що за постачання газу в Китай Росія доплачуватиме зовсім небагато».

Попри те, що деталі угоди залишаються в таємниці, фахівці підрахували: йдеться про 400 мільярдів доларів за постачання близько 38 мільярдів кубометрів природного газу на рік протягом 30 років. В інтерв’ю телеканалу «Россія» Путін заявив, що «формула ціни на «блакитне паливо», як і в інших наших контрактах, буде прив’язана до ринкової і ціни на нафту й нафтопродукти».

Нагадаємо, від України Росія вимагає сплачувати 486,5 долара за тисячу кубометрів і відтепер лише на умовах передоплати, інакше постачання газу буде припинено.

Насправді Китай — переважно вугільна держава. Частка газу у споживанні первинних енергоресурсів величезної країни становить... менше 5%. І хоча влада планує поступово переходити на сучасніші енергоносії, процес рухається дуже повільно: так, іще десять років тому ця цифра становила 2,5%. Більше того — Китай і сам є великим виробником природного газу, посідаючи за цим показником 7-ме місце у світі. Тож про те, що наобіцяв китайському колезі Сі Цзиньпіну Володимир Путін в обмін на «автограф» під газовою угодою, можна лише здогадуватися.

ДО РЕЧІ

Євросоюз не проти купувати російський газ на кордоні Росії й України, а не на західному кордоні України з ЄС, як це відбувається за нинішньої схеми. Про це на брифінгу в Єврокомісії заявила речниця комісара ЄС з питань енергетики Гюнтера Еттінгера Сабін Бергер. За нинішньою схемою «Газпром» продає свій газ європейським компаніям на західному кордоні України, де він переходить у власність європейських компаній-імпортерів, і сплачує Україні збори за транзит газу її територією, нагадує УНІАН. Київ же наполягає, аби європейські компанії купували газ на східному кордоні України і самі сплачували Україні транзитні кошти.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>