Сеньйор помідор скрипить на зубах

22.05.2014
Сеньйор помідор скрипить на зубах

(з сайта test.org.ua.)

Складно знайти кухню, де б не було томатного соусу чи пасти. Бо без цього продукту неможливо приготувати смачний борщ, не дуже смакують м’ясні страви і навіть звичайна картопля. Ідеально, коли така універсальна приправа — власноруч зроблена у домашніх умовах. Втім більшість людей вживає магазинні томатні соуси і пасти. Чи містять вони шкідливі фарбники і консерванти? Чи є натуральними? На ці питання допоможуть відповісти результати дослідження 13 томатних паст, яке нещодавно провели спеціалісти Центру незалежних споживчих експертиз «Тест».

Що є що?

Один із висновків експертів: на прилавках вітчизняних супермаркетів можна преспокійно натрапити на томатне пюре, яке продають як томатну пасту. Яка різниця? Звичайно, основою для виготовлення й одного різновиду продукції, й іншого є помідори. Принципова відмінність — це вміст розчинних томатних сухих речовин. Цей показник характеризує ступінь концентрації томатів у продукті. Якщо сухих помідорових речовин лише 12—20 %, то продукт має називатися пюре. Якщо 25—40% — це томатна паста.

Із перевірених 13 зразків продукції, яку томатною пастою називають виробники, лише у двох: «ВіватТомат Преміум» у жерстяній банці (китайського виробництва) та одеської «Господарочки» у скляній тарі — відповідно виявили 26,6 та 26,3 відсотка сухих томатних речовин. (Хоча у «ВіватТоматі» на упакуванні зазначено, що має бути 28—30%; що називається, самі себе підставили). У вітчизняних паст «Мак Май Домашня», «Хуторок» та «Рідний край» показник знаходиться на рівні 25—26%. У «Чумака» і «Королівського смаку», «С бабушкиной грядки» — у перевірених банках 24,5% сухих томатних речовин. Утім 0,5% — це допустима похибка.

У банках із томатною пастою Family із Закарпаття (Виноградів) сухих речовин — 21,6%; у «Класичної», яку херсонське підприємство «Пані Христина» продає під торговою маркою Holiday, — 18,3%.

Майже удвічі менше норми сухих помідорових речовин у продукції, що має назву «Томатна паста херсонська», — «Наш продукт» (14,6%) та «Ситий двір» (13,6%), які, за написом на етикетці, виготовлені на одному й тому ж підприємстві. (На етикетках заявлено, що має бути 23—25%) Єдина перевага протестованого несмачного (за оцінками пробантів) вмісту банок із такими назвами — їх дешевизна: лише 1,7 грн. та 1,78 грн. за 100 г. До того ж обидва зразки скрипіли на зубах — у них знайшли... пісок. Словом, із дешевої «рибки» смачної страви не зготуєш.

Які Е є?

Споживачів завжди хвилює, скільки яких Е-добавок міститься у харчових продуктах. Особливо якщо у Вікіпедії прочитаєш, що кетчуп (тобто томатний соус) — третій у списку найнебезпечніших продуктів. Що маємо у банках iз томатною пасою?

Минулого року відповідні органи оновили стандарт на томатні пасти. Відповідно до ДСТУ 5081:2008, «Продукти томатні концентровані» не повинні містити ароматизаторів штучних або ідентичних натуральним, стабілізаторів консистенції та загусників. Також заборонено використовувати ГМО-сорти помідорів. Щоправда, жодного слова про фарбники. Хоча попередній Держстандарт забороняв додавати штучні фарбники. Діючий норматив дозволяє випускати томатні пасти з консервантами. (Хоча, за міжнародними європейськими нормативами, серед інгредієнтів томатних паст мають бути, крім помідорового складника, лише сіль, спеції і лимонний сік). Варто зазначити, що частина виробників виготовляє томатні пасти за ДСТУ 5081:2008, хтось — за попереднім, ще інші — за власними силами розробленими і затвердженими у відповідних інстанціях технічними умовами (про це, як правило, пишуть на етикетках).

Отже, загусники. Експерти зазначають, що не мали змоги перевірити вміст у зразках усіх загусників, які можуть використовувати виробники томатних паст. Але перевірили найпоширеніший — крохмаль. Нагадаємо, загусників, за останнім нормативом, не має бути. Крохмаль — 6,6% — знайшли у «ВіватТомат Преміумі», єдиному серед протестованих зразку китайського виробництва. Хоча на упакуванні не зазначено, за яким нормативом його виготовляли. Проте і про вміст крохмалю не написано. А це вже — «введення в оману споживачів».

Експерти перевірили всі зразки на наявність величезного числа фарбників: синтетичних харчових Е102, Е104, Е110, Е122, Е123, Е124, Е127, Е128, Е129, Е131, Е132, Е133, Е151, Е155 та нехарчових Судан І, Судан ІІ, Судан ІІІ, Судан ІV, Судан Red-7B, Судан Orange G. У зразках «Помідора», «Нашого продукту» та «Ситого двору» знайшли Е129 —«Красный очаровательный».

У частині протестованих зразків експерти у лабораторних умовах знайшли незаявлені консерванти: бензойну кислоту, Е210 — у «Господарочці» (107 мг/кг), «Нашому продукті»(388 м/кг) та «Ситому дворі»(42,7 мг/кг); сорбінову, Е200 — у «Рідному краї» (901 мг/кг) та Holiday (111мг/кг). У «Мак Май» та «Хуторок» на етикетці зазначено, що ці пасти містять бензоат натрію (сіль бензойної кислоти) — їх зафіксували вимірювальні прилади, дозволені дози (825 та 823 мг/кг).

Найкращими експерти і пробанти визнали томатні пасти «Королівський смак», (3,43 грн. за 100 г), «Мак Май» (1,88 грн. за 100 г), «Хуторок»(2,49 грн. за 100 г) та «Чумак» (2,89 грн. за 100 г).

  • Не варто їсти пуд солі

    Раніше до солі більшість господинь ставилася взагалі за залишковим принципом: яка потрапить під руку, таку і клали у споживчий кошик. Уже не один рік, як стали придивлятися, йодований мінерал в упаковці чи ні. Інше питання: що криється за написом «йодована», чи насправді сіль є такою? У цьому спробували розібратися експерти Центру незалежних споживчих експертиз «Тест». >>

  • Перекус без сюрпризів

    У назвах можна заплутатися. Є українське слово «накладанець» — зрозуміло: накладені на переважно хлібну основу шматок сала, ковбаси, сиру чи іншої смакоти. Бутерброд — у перекладі з німецької «хліб із маслом». Найпопулярніші в американців бургери-гамбургери — різновиди сендвічів. >>

  • Дати перцю, а не трухи

    Приправляючи борщ чи печеню чорним меленим перцем, ми рідко згадуємо (або не завжди знаємо), з якої рослини ця приправа. Piper nigrum — така загальновідома у світі назва — це напівздерев’яніла вічнозелена ліана завдовжки аж до 15 метрів. Має велике, довгасте, м’ясисте, зверху темно-зелене, знизу зеленувато-сизе листя. >>

  • Повір очам своїм

    У період економічної кризи — це саме зараз, коли зарплати й пенсії застрягли на місці, а ціни на все підскочили у два-три рази, — зрозуміло, більшість людей намагається економити. Просто змушені купувати дешевші продукти. >>

  • І хай розпуститься брунька чайного дерева

    Інколи хочеться уявити себе на урочистій чайній церемонії: японській чи китайській — із правильним заварюванням, спеціальним чашечками і приємною музикою. Домашнє смакування чаєм дуже часто, особливо вранці, відбувається поспіхом. >>

  • Пальма в шоколаді

    Напередодні свят захотілося мені привітати одну хорошу жінку. Подарунок мав бути символічним і бюджетним — якнайкраще в ці рамки вписувалася коробка цукерок. Звичайно, хороших. Похід у найближчий супермаркет і ретельне вивчення етикеток дещо приголомшили. >>