Добре в ЄС, де нас нема

22.05.2014

У десяти країнах Центральної та Східної Європи підбивають підсумки 10-річного перебування у складі Європейського Союзу. І попри те, що у «старих» членів ЄС до Брюсселя є чимало претензій, «новачки» в приєднанні до європейської спільноти знаходять переважно позитиви. І йдеться не лише про час офіційного перебування в ЄС, а й період підготовки до вступу.

Як повідомляє Державна агенція інформації та закордонних інвестицій Польщі, від початку демократичної трансформації у 1989-му до цього року закордонні бізнесмени інвестували в польську економіку майже 300 мільярдів доларів. Причому більшу частину з них — уже в період членства країни в ЄС.

Чеські аналітики також задоволені результатами євроінтеграції. Якби ЧР не увійшла до складу Євросоюзу, її економічні показники були б значно гіршими, ніж тепер, стверджують автори аналізу, який держава замовила провести з нагоди 10-ї річниці вступу. Виходячи з цього звіту, без членства в ЄС минулого року ВВП Чехії був би на 12 відсотків нижчим, ніж де-факто, а її економіка зростала б повільнішими темпами. Автори звіту також стверджують, що якби країна вже тепер перейшла на єдину європейську валюту євро, то її доходи щорічно збільшувалися б на додаткові 25—60 мільярдів крон. За підрахунками авторів аналізу, роки членства Чехії в ЄС принесли їй додаткові 1,3 трильйона крон. Документ, який представив держсекретар з європейських справ Томаш Проуза, повністю спростовує критику вступу в Євросоюз як безпідставну.

А ТИМ ЧАСОМ...

Кандидат на посаду голови Єврокомісії (уряду ЄС) від Європейської народної партії, колишній прем’єр-міністр Люксембургу Жан-Клод Юнкер, під час останніх теледебатів перед виборами до Європарламенту на німецькому громадському телеканалі ARD заявив, що жодну нову країну не можна приймати в Євросоюз до 2019 року.

Головний конкурент Юнкера, висуванець європейських соціалістів Мартін Шульц, який донедавна виступав за швидший вступ до ЄС Туреччини, тепер відмовився від такої позиції. І погодився з суперником, що впродовж наступних п’яти років Євросоюз не повинен розширюватися. Обидва політики зійшлися на думці, що впродовж найближчих п’яти років ЄС має сконцентруватися на власному зміцненні після фінансової кризи, а лише потім думати про можливе розширення.

Окрім Юнкера та Шульца, на пост голови Єврокомісії, яку нині очолює Жозе Мануел Баррозу, претендують Алексіс Ципрас, Гі Верхофстадт, Ска Келлер і Жозе Бове. Водночас Єврокомісію може очолити й хтось інший. За прогнозами експертів, ім’я нового голови ЄК стане відомим не раніше липня, але, швидше за все, вже у вересні. Після обрання нового складу Європарламенту зміни відбудуться також і в інших керівних органах ЄС. Зокрема, буде переобрано голову Європейської Ради (нині її очолює Герман Ван Ромпей) та верховного придставника Євросоюзу з питань зовнішньої політики та політики розширення Кетрін Ештон.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>