Новини плюс

22.05.2014

Верховна Рада проголосувала за «Меморандум миру»

Позавчора ввечері, коли черговий номер «УМ» уже був зданий до друку, Верховна Рада таки проголосувала за документ під назвою «Меморандум порозуміння і миру». За нього віддали голоси 252 народні обранці. Раніше «УМ» повідомляла, яку гостру дискусію та неоднозначне сприйняття викликав цей документ у парламентаріїв. Згодом їм вдалося дійти порозуміння, узгодивши положення, що стосувалося статусу російської мови.

«Поруч із конституційним статусом української мови як державної Верховна Рада забезпечить гарантування статусу російської мови. Держава також гарантуватиме підтримку мов національних меншин у місцях їх компактного проживання», — зачитав узгоджений абзац спікер ВРУ ОлександрТурчинов.

Депутати прийняли в цілому проект Меморандуму, поданий народним депутатом від ПР Вадимом Новінським із певними правками. Зокрема, було внесено твердження про сприяння проведенню виборів Президента 25 травня. Також із проекту Новінського прибрано речення про закріплення позблокового статусу України. Фракції КПУ та «Свободи» за Меморандум не голосували.

Вірогідність проведення виборів в один тур — 40%

Вірогідність проведення президентських виборів в один тур становить 40%. Як передає кореспондент ЛІГАБізнесІнформ, таку думку висловив директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко, представляючи результати дослідження громадської думки, проведеного фондом Демократичні ініціативи та Центром Разумкова. За даними дослідження, якщо в другий тур президентських виборів вийдуть Петро Порошенко і Юлія Тимошенко, за Порошенка проголосують 52,2% опитаних, за Тимошенко — 9,9%, ще 12,6% не визначилися, 25% не підуть на вибори. Якщо до другого туру вийдуть Порошенко і Сергій Тігіпко, за Порошенка віддадуть свої голоси 56,1% опитаних, за Тігіпка — 12,2%, ще 11,2% не визначилися, 20,6% не підуть на вибори.

Янукович планував усунення Сабодана?

Генеральна прокуратура України розпочала кримінальне провадження щодо екс-Президента Віктора Януковича, колишнього Генерального прокурора Віктора Пшонки, екс-глави МВС Віталія Захарченка та інших колишніх високопоставлених осіб за фактом тиску на главу Української православної церкви (Московського патріархату) митрополита Володимира (Сабодана) з метою усунути його від управління Церквою.

«У ході перевірки, проведеної за зверненням одного з народних депутатів, встановлено, що митрополит Київський і всієї України Володимир дотримувався позиції невтручання церкви у політику, чим викликав невдоволення колишнього Президента України, який бажав заручитися підтримкою УПЦ (МП ) на виборах у 2015 році», — повідомляє прес-служба Генпрокуратури.

Донбас охоронятиме «Донбас»

Батальйон «Донбас» з 21 травня бере під охорону виборчі дільниці у Великоновосілківському, Красноармійському, Олександрівському, Добропільському районах Донецької області. Про це повідомив командир добровольчого батальйону територіальної оборони Донецької області «Донбас» Семен Семенченко. «Щодо осіб, які загрожували зриву виборів, будуть вжиті відповідні заходи. Гарантуємо безпеку вашого волевиявлення на виборах Президента України», — написав він на своїй сторінці у «Фейсбуці».