Що не зруйнував вибух, розтягують бандити

21.05.2014

Співробітники патрульної служби міліції Миколаєва по гарячих слідах затримали двох чоловіків iз мішками, в яких були шматки металевої арматури з будинку по вулиці Лазурна, 40. За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ст. 185 КК України (крадіжка). Щоб урятувати від розкрадання залишки майна людей, що постраждали від вибуху будинку, правоохоронцям довелося розгорнули живий ланцюг для охорони багатоповерхівки від мародерів. Речі, які були раніше винесені рятувальниками з руїн, спочатку надходять до рук слідчих.

Як розповів на брифінгу директор Департаменту реагування на надзвичайні ситуації Державної служби з надзвичайних ситуацій Григорій Марченко, будинок у житловому районі Намив був побудований 27 років тому. При цьому не були дотримані норми безпеки: товщина арматури бетонних плит становить лише 5 мм, тоді як зазвичай використовується більш товста арматура — 10—12 мм. Також вплинуло на сумний результат і те, що в деяких зруйнованих квартирах було здійснено перепланування з руйнуванням несучих стін.

На даний час близько 200 жителів багатоповерхівки, що вибухнула, живуть у номерах готелю «Турист — Миколаїв». Також усі вони забезпечені безкоштовним триразовим харчуванням. Щодня це обходиться місту в 40—45 тисяч гривень. Уже вирішено питання про переселення всіх постраждалих у житловий комплекс «Рів’єра». Але станеться це не раніше, ніж через 3-4 місяці. Стільки часу потрібно для того, щоб добудувати цей будинок.

Через тиждень після вибуху ситуація в Миколаєві залишається напруженою. Мешканці багатоповерхівок стали уважніше придивлятися до своїх сусідів. «Ми перевіряємо всі багатоповерхові будинки в Миколаєві на предмет можливого витоку газу, — розповів головний інженер ПАТ «Миколаївгаз» Володимир Покотілов. — Активізувалася робота аварійної служби газовиків. Та й самі люди стали більш пильними. За цей тиждень нам двічі доводилося в аварійному порядку перекривати в будинках городян газ. Обидва рази причиною були прогнилі труби та крадіжки обладнання».