А над головою — бойові вертольоти

20.05.2014
А над головою — бойові вертольоти

Кримські татари зустріли 70-ті роковини депортації. (з сайта tgn.ua.)

Обліт по колу пари червонозіркових Мі-8 над сімферопольським мікрорайоном Мар’їно розпочався минулої неділі рівно о восьмій ранку. Саме тоді народ із кримськотатарськими прапорами висувався із сіл Добровської долини у напрямку парку «Салгірка», де був запланований дозволений місцевими властями молебень біля меморіального знака жертвам депортації. Приблизно через дві з половиною години польоти бойових гвинтокрилів повторились. І знову ж таки повний «синхрон»: мітингувальники пішки й на автівках узяли курс на Ак-Мечеть — масив міста, компактно заселений кримськими татарами.

Уперше за останні 23 роки саме туди вони змушені були перемістити традиційний всекримський мітинг пам’яті жертв геноциду — депортації 18 травня 1944 року. Позаяк збиратися в центрі Сімферополя, на площі Леніна, де раніше проходило це жалобне дійство, не дозволив так званий глава республіки Сергій Аксьонов. «У зв’язку з триваючими подіями в багатьох містах південного сходу України, в результаті яких є жертви і постраждалі з боку громадянського мирного населення, з метою усунення можливих провокацій з боку екстремістів, що мають можливість проникнути на територію Республіки Крим, щоб уникнути зриву курортного сезону на пiвостровi, заборонити проведення масових заходів на території Республіки Крим до 6 червня 2014», — сказано в його указі. А для більшої переконливості в той же день у центрі міста провели навчання із залученням бронетранспортерів, автозаків iз російськими номерами та спецпідрозділів поліції. Учасники цих навчань залишались на своїх «бойових» місцях три дні поспіль, включно з минулою неділею.

Велелюдний мітинг у Ак-Мечеті, де зібрались близько 20 тисяч кримських татар, пройшов без ексцесів. Хоча з тим самим залякувальним гуркотом вертольотних двигунів над головою, у яких буквально розчинялись промови мітингувальників. Вертольоти, які облітали мирний мітинг, де люди моляться за душi сотень загиблих у роки тоталітарного режиму — у нас iз цього приводу виникає дуже багато питань», — прокоментував голова Меджлісу Рефат Чубаров. — Це свідчить про те, що і як думає влада про нас... Вертоліт — це була гідна відповідь на очікування кримських татар».

Учасники мітингу ухвалили резолюцію з вимогою прийняття законів, що гарантують ефективне представництво кримських татар в органах законодавчої та виконавчої влади Республіки Крим та визнання загальнонаціонального з’їзду кримськотатарського народу — курултаю — і сформованого ним органу національного самоврядування — Меджлісу. А ще висловились за негайне припинення дискримінації та репресій щодо кримських татар. Уже відома реакція на ці вимоги Сергія Аксьонова. «Тільки у випадку офіційної реєстрації і прямого бажання представників кримських татар iти назустріч, у влади будуть підстави працювати і взаємодіяти з організаціями, які стануть легітимними», — цитує його слова прес-служба місцевого уряду.