Блазень із навігатором

15.05.2014

Починаючи з 1 червня, у Росії припинять роботу всі американські станції GPS. Як повідомляє агенція ІТАР-ТАКС, про це заявив відповідальний за оборонний комплекс віце-прем’єр-міністр РФ Дмитро Рогозін. Робота навігаційної системи як такої при цьому не припиниться, але її точність може значно погіршитися.

За словами Рогозіна, роботу 11 станцій коригування сигналу GPS на території Росії буде призупинено тимчасово, для початку — на три місяці. Однак якщо переговори про розміщення станцій аналогічної російської системи ГЛОНАСС у США не увінчаються успіхом, американські станції з РФ видворять остаточно.

Наземні станції використовуються навігаційними системами для коригування сигналу, який отримують із супутника. Якщо дані супутника вказують місце розташування з точністю до 15 метрів, то наземні станції точніші у три-п’ять разів. Американські 11 станцій GPS на території Росії працюють за відповідними угодами із США 1993—2011 років.

Рогозін також пообіцяв заборонити США використовувати російські ракетні двигуни для запуску військових супутників. І, нарешті, Росія має намір не продовжувати угоду про експлуатацію Міжнародної космічної станції після 2020 року. Хоча раніше з проханням не відмовлятися від співпраці на МКС до Москви звернувся Вашингтон.

Дмитро Рогозін — персона взагалі досить одіозна. Нещодавно він заявив, що «проміняв би всі посади на те, щоб сидіти в окопі» у Слов’янську «разом із хлопцями» (себто проросійськими бойовиками). А потім заявив, що Україна закрила йому повітряний простір для перельоту в Кишинів (наше МЗС це спростувало), тому наступного разу він прилетить до нас на винищувачі Ту-160. Тепер навіть у російському інтернеті з’явилися анекдоти на кшталт такого: «Рогозін заявив, що система GPS не діє — щоразу, коли він намагається добратися до окопу в Слов’янську, навігатор заводить його на віллу в Тоскані».

Як зазначає російський інформаційний портал topkvadrat.ru, колишній лідер пронацистської партії «Конгрес руських общин» Рогозін упевнено витіснив голову ЛДПР Володимира Жириновського з ніші головного ньюзмейкера влади. При цьому риторика віце-прем’єра не дуже відрізняється від висловлювань Жириновського зразка 1990-х років. Хоча світ за цей час дуже змінився.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>