Зустрілися? Поговорили?

15.05.2014

Учора у другій половині дня в Києві розпочався «Круглий стіл національної єдності». Серед запрошених — мери, депутати різних рівнів i представники бізнесу Донеччини та Луганщини. Відразу потрібна ремарка: лідерів самопроголошених республік на захід не кликали, як би не наполягали на цьому члени ПР.

Подібний діалог оптимісти називають «першим масштабним», а песимісти йменують його «запізнілим» і таким, котрий навряд чи вирішить наявні проблеми. Є й представники «золотої середини» — такі, наприклад, як політолог Володимир Фесенко, котрий зазначив, що такий «круглий стіл» може стати прелюдією до справді значущої розмови.

Мета зустрічі, власне, зрозуміла: акцентувати на перевагах від перебування областей у складі України та підтвердити готовність влади внести певні корективи у відносини Києва та сходу України. Передбачалося, що під час «круглого столу» буде обговорено й конкретні терміни децентралізації, а також порушуватимуть питання проведення президентських виборів у «проблемних» регіонах.

Газета «Сєгодня» процитувала «губернатора» Донецької області Сергія Таруту, який розповів про представницький рівень його переговорників i про перелік їхніх вимог. «Нашу переговорну групу очолює мер Донецька. Туди входять представники силових підрозділів та депутати. Головні питання — децентралізація влади, статус російської мови та створення муніципальної міліції», — зазначив Тарута.

Початок переговорів схвалив уповноважений представник ОБСЄ Вольфганг Ішінгер, розробник «Дорожної карти» з врегулювання української політичної кризи. Один iз пунктів «Дорожної карти» полягає якраз у регулярному проведенні «круглих столів». До речі, наступний має відбутися вже за тиждень.