Дивні ігри київської ТВК

15.05.2014
Дивні ігри київської ТВК

Микола Катеринчук.

Коли йдеться про «велику політику» й про президентські вибори, знайдеться чимало припущень щодо того, яким чином ці вибори можуть бути зірвані. Проте й на «нижчому» рівні — на виборах київського мера, зокрема, — через недбалу роботу комісій може статися визнання результатів виборів недійсними. Поки що з усіх кандидатів, які балотуються на посаду міського голови, на це звертає увагу лише Микола Катеринчук. Перший «промах», якого свідомо чи ні припустилася територіальна виборча комісія, стосувався порядку розміщення імен кандидатів у виборчому бюлетені.

Незнання алфавіту не позбавляє відповідальності

7 травня (до цієї дати, нагадаємо, територіальні виборчі комісії мали затвердити зразки бюлетенів) ТВК Києва презентувала сигнальний номер виборчого бюлетеня кандидатів на посаду мера Києва. Відповідно до чинного законодавства, імена всіх кандидатів розташовуються у бюлетені в алфавітному порядку. Однак, ймовірно, через незнання української абетки після прізвища кандидата від Європейської партії України Миколи Катеринчука було надруковане ім’я Віталія Кличка замість В’ячеслава Кириленка.

«На перший погляд може видатися, що це невинна помилка. Втім норма закону повинна виконуватися, й за цим команда Миколи Катеринчука пильно слідкує. Хоча не можна виключати, що штаб Кличка попросив «помилитися» голову тервиборчкому, аби в такий спосіб трохи підтягнути свого кандидата», — так прокоментував цю подію Роман Кругляк, який є довіреною особою кандидата на посаду Київського міського голови Миколи Катеринчука.

Річ у тім, що голова комісії Василь Городинський є креатурою партії «УДАР», чий лідер уже давно заявив про свою перемогу на київських виборах. У таких випадках народна мудрість радить не казати «гоп», поки не перескочиш, але річ навіть не в бажанні того чи іншого кандидата поскоріше заволодіти омріяною посадою, а в дотриманні букви закону.

За наполяганням команди Катеринчука голову комісії було усунуто

Європейська партія та Микола Катеринчук вирішили боротися з «помилками» ТВК, звернувшись до суду. В позовній заяві йшлося про клопотання «визнати протиправною бездіяльність Київської міської виборчої комісії щодо незатвердження у строк текстів виборчих бюлетенів до виборів Київського міського голови, виборів депутатів Київської міської ради у багатомандатному виборчому окрузі та виборів депутатів Київської міської ради в одномандатних мажоритарних виборчих округах».

Позивачі вимагали від суду припинити повноваження усього складу ТВК. 10 травня відбулося засідання Окружного адміністративного суду Києва, на якому представники Феміди ухвалили рішення визнати протиправною бездіяльність Київської виборчої комісії. Суд виніс й аналогічний «вирок» щодо голови ТВК Василя Городинського: його бездіяльність також визнана протиправною. «Якщо детально проаналізувати роботу комісії, то можна впевнено говорити, що її персональний склад не здатний провести дострокові вибори мера столиці та Київської міської ради у правовому полі», — коментує ситуацію Роман Кругляк.

Суд, одначе, відмовив позивачам у тій частині клопотання, де йшлося про дострокове припинення повноважень усього складу ТВК. Але голову територіальної виборчої комісії Центрвиборчком усе ж змінив. Новим очільником ТВК став Михайло Терещенко.

А бюлетені все ж не готові...

Проте це ще не кінець історії. Європейська народна партія та її лідер і кандидат у мери Києва Микола Катеринчук усе ж мають намір і надалі клопотати перед ЦВК, аби було змінено решту складу комісії для правового забезпечення київських виборів. Тим паче що до роботи комісії, як і раніше, є серйозні запитання.

«На даний момент не затверджено тексти виборчих бюлетенів по мажоритарних округах від 1-го до 60-го. А додатки, які члени ТВК вивісили після рішення суду на своєму стенді, не відповідають закону. Якщо бюлетені будуть виглядати таким чином, як зараз, вибори по одномандатних округах не відбудуться», — коментує спеціально для «УМ» Роман Кругляк.

Він додає, що Микола Катеринчук та ЄПУ не відстоюють свої особисті інтереси, адже те, про що вони говорять, стосується усіх суб’єктів виборчого процесу. «Єдине, що комісія друкує правильно, це бюлетень для виборів міського голови, та й це було зроблено під нашим тиском, — додає він. — До 7 травня комісія мала затвердити бюлетені, але цього зроблено не було. Після затвердження бюлетенів вони є незмінними, й правки туди вносити не має права ніхто. Але на сьогодні ми не маємо інформації щодо того, як виглядатимуть бюлетені — по мажоритарних округах нема жодного зразка». Подібна ситуація є неприпустимою, відзначає правник.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Микола Катеринчук різко засудив рішення Київської виборчої комісії про зняття Лесі Оробець із виборів столичного мера. «Команда Європейської партії України кілька днів тому звернулася до суду із позовом про бездіяльність Київської міської виборчої комісії, і вже 10 травня Окружний адміністративний суд міста Києва задовольнив абсолютну більшість наших клопотань. Однак загалом робота всього складу комісії свідчить про її безвідповідальність та непрофесійність: рішення не ухвалюють, комісія не проводить засідання у визначений законом спосіб і навіть, як виявилося, безпідставно знімає кандидатів з виборів», — наголосив лідер Європейської партії України. «Я впевнений, що Леся Оробець повинна бути відновлена як кандидат у мери. Ми готові надати свою юридичну допомогу для підтримки Лесі в заперечуванні рішення ТВК. Я вважаю, що конкурувати кандидатам потрібно в ідеях, програмних установках, політичних позиціях. Ті, хто сьогодні хоче усунути своїх противників, використовуючи підкилимні технології, повинні бути викинуті на політичний смітник», — додав Микола Катеринчук.