Словом, але не ділом

14.05.2014
Словом, але не ділом

Гелікоптероносець «Містраль».

Незважаючи на запровадження Євросоюзом санкцій проти російської влади, заяви про підтримку України і тиск з боку Вашингтона, Франція не відмовиться від контракту про постачання Росії великих десантних кораблів типу «Містраль». Про це повідомляє французька газета «Ле Монд» із посиланням на власні джерела в Єлисейському палаці. Пояснюється така розбіжність слова з ділом просто: розрив контракту на загальну суму 1,2 мільярда євро завдасть більшої шкоди Парижу, ніж Москві.

Виступ уповноваженого Держдепартаменту США у справах Європи та Євразії Вікторії Нуланд, яка заявила, що «відкрито застерігає Францію від продажу «Містралів» Росії» та що США «регулярно і часто висловлювали занепокоєння з приводу цього контракту», викликало обурення в Парижі. «США можуть дозволити собі демонструвати силу. Вони не повинні перейматися економічними санкціями з боку Росії, з якою мають незначний торгівельний обмін, та ще менше залежні від неї в енергетичному плані», — цитує «Ле Монд» анонімного радника президента Франції Франсуа Олланда.

Сам Олланд позавчора дав зрозуміти, що розчарований тиском з боку Держдепартаменту. Нуланд нагадала про позицію Вашингтона за кілька днів перед візитом до США міністра закордонних справ Франції Лорана Фабіуса, який обговорюватиме з держсекретарем США Джоном Керрі ситуацію в Україні. «Контракт із Росією підписано, і він буде реалізований», — наголосив Олланд, перебуваючи з візитом у Баку.

«Росіяни вже заплатили, тож розрив контракту означав би для Парижа сплату великих штрафів. І в цій ситуації саме Франція була б предметом санкцій», — додав у розмові з «Ле Монд» представник Єлисейського палацу.

Раніше заступник міністра оборони Росії Юрій Борисов попередив Париж, що Москва «вимагатиме відшкодування за всі збитки, які виникнуть у разі невиконання контракту».

Перший гелікоптероносець — під назвою «Владивосток» — має бути зданий до четвертого кварталу 2014 року. Здача другого корабля, під назвою «Севастополь», очікується до 2016 року.

Франція і Росія підписали контракт про поставку двох десантних кораблів «Містраль» для російських ВМС ще у червні 2011 року. Це був найбільший російський контракт такого роду після розпаду СРСР. Ще тоді деякі союзники Франції по НАТО критикували й попереджали Париж, що поставлені Москві сучасні військові технології можуть бути використані проти неї. Такі побоювання виникли після військової агресії Росії проти Грузії 2008 року.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>