Крила для народу

07.05.2014
Крила для народу

Ніна Матвієнко запрошує всіх на День матері на концерт «Краще» у київську консерваторію. (з сайта radio24.ua.)

На День матері, який цьогоріч випадає на 11 травня, у Великому залі Національної музичної академії України, що на майдані Незалежності, відбудеться концерт народної артистки, улюблениці не одного покоління шанувальників, відомої української співачки Ніни Матвієнко. У супроводі Національного ансамблю солістів «Київська камерата» вона виконає найкращі та найулюбленіші твори зі свого колосального репертуару.

У репертуарі співачки багато народних пісень, серед них обрядові, ліричні, гумористичні, пісні-балади, українські пісні XVII—XVIII століть. Також Ніна Матвієнко співпрацює з відомими композиторами сучасності; для неї написали свої твори Євген Станкович, Олег Кива, Мирослав Скорик, Ірина Кириліна, Ганна Гаврилець і багато інших. Під час концерту «Краще» Ніна Митрофанівна у першу чергу пообіцяла виконати такі пісні як: «Чарівна скрипка», «Колискова зорі», «Ой, роду наш красний», «Пісня про матір», «Сміються, плачуть солов’ї», «Сік землі», «Дикі гуси», «Скрипаль».

Варто відзначити, що у Ніни Матвієнко концерти — це не просто пісні, виконані чарівним голосом, який, як чисте ранкове повітря, непомітно проникає в серце, зачаровує магією, глибиною почуттів, людським трагізмом. Це ще й особиста бесіда зі слухачами. Поміж піснями пані Ніна встигає донести до них свою точку зору на життя і на те, що відбувається останнім часом.

Берегиня української пісні не випадково вирішила дати концерт саме на День матері. Як відомо, Ніна Митрофанівна — п’ята з одинадцяти дітей у сім’ї та й в неї самої троє дітей. Наймолодша донечка Тоня стала співачкою. Ніна Матвієнко переконує, що в її роду всі жінки співали. А коли вона під серцем носила Антоніну, люди говорили, що дитина вкраде у неї голос. Та коли співаєш серцем, хіба можна вкрасти голос? Хіба що тільки щиро поділитися, що й вийшло у родині артистки. Сини пані Ніни — Іван та Андрій — пішли шляхом батька Петра Гончара, обидва стали художниками. Правда, Іван покинув родину і пішов у монастир. Як зізнається співачка, «спокутує гріхи моїх предків». «Перш ніж піти в монастир, син все добре продумав, довгий час у всьому себе обмежував. Ми йому не допомагали, не давали ні грошей, ні одягу. Він проходив випробування в дуже суворих умовах, — розповідає Ніна Матвієнко. — Тепер ми бачимося два-три рази на рік, часто зідзвонюємося. Неозброєним оком видно, яким він став щасливим, як розцвіла його душа. Чи це не найбільша радість для матері?».

На останньому концерті, який Ніна Матвієнко дала на Пасху в Миколаєві, співачка звернулася до наречених із проханням залишити після себе багате потомство. Згадавши про вбитих на Майдані, Ніна Матвієнко закликала помститися за них, народивши дітей. «Треба народити за тих три тисячі вбитих на Майдані. Це не сотня! Це три тисячі! Страшною смертю пішли діти, такого світ ще не бачив. А з них кожен народив би ще по дитинці ... Тому, жінки, народжуйте за них, помстіться цьому злу народженням дітей», — сказала вона.

А ще пані Ніна під час концертів ділиться секретами молодості. І хоча вона уже давно розміняла сьомий десяток і стала бабусею, навіть її онучка Уляна звертається до неї: «Ніна» і на «ти». «Просила називати мене бабусею, а вона: «Яка ж ти баба? Баба — старенька, а ти — молода».

ДО СЛОВА

Ніна Матвієнко заспіває все найкраще зі свого репертуару у супроводі Національного ансамблю солістів «Київська камерата». Це союз високопрофесійних музикантів. Кожен з них — яскрава творча індивідуальність та виконавець високого рівня. Професійний рівень артистів оркестру дозволяє кожному з них бути солістом, у зв’язку з чим «Камерату» справедливо вважають «ансамблем солістів». Багато виконавців є лауреатами та дипломантами міжнародних і національних конкурсів, серед них: лауреати міжнародних конкурсів Богдана Стельмашенко (флейта), Віталій Альфавицький (кларнет), лауреати премії ім П. Ревуцького Богдан Галасюк (гобой), Золтан Алмашi (віолончель), заслужений артист України Олесь Ясько (скрипка), Олег Серединський (скрипка), Лоліта Хомліченко (віолончель), Любов Мосійчук (віолончель), Дмитро Таванець (фортепіано).

Директор та головний диригент, народний артист України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка — Валерій Матюхін.