В гостях у путінської казки

06.05.2014

Великі зміни очікують російських користувачів всесвітньої мережі. Власне, вони вже відбуваються — на території Росії заблоковано доступ до багатьох сайтів, які російська влада вважає «небезпечними» для умів громадян. Але це лише початок. В імперії зі слухняним народом, який безмежно вірить своєму вождю та його пропагандистській машині, наявність такої вільної для висловлювань зони, як інтернет, може завдати чимало клопотів. І хоча досі можливість дізнаватися новини з усіх точок зору не надто вплинула на сліпу віру більшості росіян у ту світобудову, яку їм вкладає в голови путінське телебачення, все ж певний відсоток здатних мислити власним розумом громадян у Росії залишається. А оскільки мислення — процес для тоталітарних режимів небажаний, влада РФ взялася запровадити значно більш жорсткий контроль за контентом, що розміщується у всесвітньому павутинні.

Та й як інакше, якщо інтернет — ніщо інше, як породження збоченої уяви ЦРУ і військова технологія, покликана завдати непоправної шкоди незамутненому розуму російської людини. Так принаймні вважає президент Росії Володимир Путін.

Тепер робоча група при президенті РФ розробляє низку заходів, що дозволять контролювати більшість сайтів та користувачів. А тим часом депутати Держдуми пропонують узагалі відмовитися від «винаходу ЦРУ» і створити власну, російську, мережу з такими самими функціями і вміннями, але закриту для доступу з країн Європейського Союзу та США. Член Ради Федерації Максим Кавджарадзе навіть назву цьому рос-нету придумав: «Чебурашка». На думку сенатора, завершити роботу над новою мережею можна вже «найближчим часом». Тоді всі пошукові сервери будуть розташовані на території Росії.

Щодо назви, то, схоже, депутат вважає, що ім’я ні на кого не схожого героя казки Едуарда Успенського якнайкраще підходить для такої важливої справи. «Чому ні? Адже Чебурашка — це невідомий науці звір, наш національний персонаж, якому немає аналогів у світі. От такою й повинна бути наша вітчизняна мережа», — наголосив сенатор.

Нагадаємо, нещодавно Держдума Росії ухвалила законопроект, згідно з яким популярні інтернет-блогери будуть зобов’язані зареєструватися у спеціальному реєстрі Роскомнагляду. Блогери вважають, що зроблено це для посилення контролю, до того ж тепер прикрити будь-яку сторінку буде значно легше. Досить буде просто знайти у записах блогера щось, неприпустиме для засобу масової інформації. Наприклад, нецензурну лексику, яку російська влада також заборонила. Також ЗМІ заборонено поширювати відомості про приватне життя громадян, розміщувати незаконну передвиборну агітацію тощо. Тож тепер досить якомусь відомому користувачу «Живого журналу» написати, що він симпатизує певному політику — і можна назавжди втратити доступ до свого блогу.

АНЕКДОТИ В ТЕМУ

ЦРУ для знищення Росії вигадало інтернет.

А потім передумало і вигадало Путіна.

* * *

Провайдером нового Російського інтернету «Чебу Рашка» буде чарівник у голубому вертольоті. А доступним для користувача він буде... тільки раз у рік!

* * *

Росія хоче створити вітчизняний інтернет. І назву вже придумали — «Чебурашка». На такі вуха зручно вішати локшину.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>