НОВИНИ ПЛЮС

06.05.2014

Кабмін готовий провести всеукраїнське опитування

Кабінет Міністрів вніс до Верховної Ради проект закону про проведення всеукраїнського консультативного опитування 25 травня 2014 року. Законопроект за номером 4801 зареєстровано в парламенті Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком 5 травня. Можливість проведення такого плебісциту та його доцільність обговорюються вже давно. Відомо, що сепаратисти сходу вимагають референдуму, зокрема й щодо федералізації України. Самопроголошена Донецька народна республіка планує провести свій «референдум» 11 травня.

Офіційний Київ вустами в.о.Президента Олександра Турчинова вже висловлював готовність дати «добро» на плебісцит 25 травня, одночасно з виборами глави держави. Однак, як роз’яснює ЦВК, виконувач обов’язків Президента не має повноважень призначати референдум. Крім того, наголошує Центрвиборчком, до 25 травня надто мало часу для організації референдуму. Проте в законопроекті Яценюка йдеться про консультативне опитування — норми, котрі регламентували б організацію такого заходу, в українському законодавстві відсутні.

Сьогодні парламент таємно слухатиме силовиків

Верховна Рада у вівторок проведе пленарне засідання у закритому режимі, про це повідомляє прес-служба парламенту. Засідання буде закритим через те, що на ньому планується заслухати керівників силових відомств щодо ситуації в країні.Робота Ради розпочнеться о 10-й ранку, але журналістів пустять лише у кулуари парламенту.

Турчинов попереджає про диверсії 9 травня

9 травня у Києві та інших регіонах країни можуть відбуватися диверсії та провокації — таке припущення в інтерв’ю «5 каналу» висловив в.о. Президента Олександр Турчинов. Мета диверсантів — «повалити владу в Києві. У столиці створено блок-пости з серйозною перевіркою, але треба бути уважним у всіх регіонах країни», — зазначив він. Турчинов додав, що фактично проти України ведеться війна. «І треба бути готовим відбити цю агресію», — прокоментував в.о. Президента.