Татари? На вихід!

06.05.2014
Татари? На вихід!

Кримські татари вже пережили депортацію 70 років тому. Зараз вони аж ніяк не бажають залишати свої землі, хоча й готуються до будь-якого розвитку подій. (з сайта «Радіо «Свобода».)

Не так давно «УМ» цитувала слова Мустафи Джемілєва щодо Путіна, який повторює методи російських царів i жене кримських татар у резервації. Те, що прозвучало як песимістичний прогноз, нині ризикує бути втіленим у життя. Почалося все з погрози «мультяшної» прокурорші Криму Наталії Поклонської «ліквідувати Меджліс» кримськотатарського народу. (Поклонська отримала прізвисько «няш-мяш» і стала героїнею численних жартів, одначе те, що походить з вуст недорікуватої блондинки, аж ніяк не видається смішним). Сказане Поклонською датується 2 травня, коли Мустафа Джемілєв намагався вилетіли з Москви до Сімферополя.

Проте йому це не вдалося. Коли авіарейс лідера кримських татар прибув з Києва до Білокам’яної, Джемілєва не пропустили через паспортний контроль, змусивши повернутися до столиці України. Згодом з’ясувалося, що персоною нон-грата Джемілєв є не лише на території Москви. Так званий міністр внутрішніх справ Криму Сергій Абісов заявив, що Джемілєву заборононено в’їзд на півострів. А тим часом кримські татари вирушили зустрічати свого лідера до пропускного пункту в місті Армянськ. Саме в контексті цих подій прокурор Поклонська й заговорила про ліквідацію Меджлісу як «екстремістської» організації.

На цьому сюжет з кримською «няшєю» не завершився. Згодом зустріч з білявкою мав теперішній лідер Меджлісу Рефат Чубаров. Чубаров розповів, що 4 травня його запросили у прокуратуру на зустріч із заступником прокурора, однак причину такого виклику не пояснили. Зрештою, з’явилася Поклонська, котра, за словами Чубарова, розіграла цілу виставу, зачитуючи попередження лідерові про «неприйнятність ведення екстремістської діяльності». Рефат Чубаров попросив прокурора спілкуватися українською або кримськотатарською мовами, які, згідно з Конституцією Республіки Крим, є на півострові державними мовами. Але «няша», котра й з російською здатна ледь-ледь впоратися, лише вкотре пригрозила розігнати Меджліс.

Врешті, її «анонсами» пройнявся Мустафа Джемілєв. Після невдалої спроби потрапити на півострів він зібрав прес-конференцію у Києві. «Самопроголошена влада Криму може закрити будівлю Меджлісу кримськотатарського народу, може заарештувати лідерів, але тоді будуть обрані інші... Але якщо закриють офіс Меджлісу, то будемо продовжувати свою діяльність у підпільному або напівпідпільному режимі, — зазначив Джемілєв. І додав: — Фактично зараз iде посилена робота з вербування кримських татар і розколу, але це не зовсім вдається кримській владі, тож у результаті вони привозять iз Татарстану «своїх людей» для реалізації цих цілей. У цілому ж така «розкольницька» політика велася й режимом Януковича».

Відтак Джемілєв попередив, що не виключає ексцесів у Криму 18 травня — у день 70-х роковин геноциду кримськотатарського народу і Всекримського траурного мітингу, що був запланований на цю дату. За його словами, численні представники діаспори кримських татар не зможуть бути присутніми на цьому заході — як тому, що немає прямого авіасполучення з Кримом, так і через те, що діаспорянам уже «натякнули», що їх присутність у Криму небажана. При цьому Джемілєв не виключає силового розгону демонстрацій кримських татар 18 травня. «Є варіант, коли кримські татари нестимуть поряд з національними прапорами також й українські, а російська влада, як ви знаєте, кидається на цей прапор, як бики на червону ганчірку», — зазначив він.