Рівняння на еліту

06.05.2014
Рівняння на еліту

Китаєць Ксю Ксін — лідер світового «пінг-понгу». (з сайта ittf.com.)

Попри те, що командний чемпіонат світу українські майстри «пінг-понгу» знову завершили без медалей, нинішній «мундіаль», який упродовж минулого тижня проходив у японському Токіо, наші тенісисти можуть назвати найуспішнішим.

Без сумніву, завданням-мінімум для чоловічої команди Володимира Геворгізова та жіночого колективу Маргарити Песоцької-старшої було збереження місця в когорті найсильніших. Утім обидві «синьо-жовті» команди його серйозно перевиконали.

Вітчизняні тенісистки, проводячи свій четвертий «елітний мундіаль», убезпечили себе від пониження в класі вже на груповому етапі турніру, коли, посівши в своєму секстеті третю сходинку, потрапили до медального «плей-оф», в якому брали участь 12 найсильніших команд планети. І хоча боротьба наших співвітчизниць за призові місця завершилася вже на першому етапі поразкою від збірної КНДР (0:3), підсумкова позиція українок усе одно виявилася вищою, ніж у попередні роки. Зазначимо, що попереднім кращим здобутком наших збірниць на ЧС було 15-те місце. Щоправда, свій останній матч на найуспішнішому для себе чемпіонаті світу «синьо-жовті» навряд чи захочуть колись згадати, адже в трьох поєдинках проти північнокорейських опоненток Песоцька та Ко виграли лише один гейм. Вдалося це зробити Ганні Гапоновій.

Водночас наша чоловіча збірна, яка в Токіо лишень дебютувала в елітному дивізіоні, змогла показати не набагато гірший результат, ніж жіноча команда. Щоправда, підопічні Володимира Геворгізова до свого підсумкового 15-го місця йшли трохи іншим, ніж українські дівчата, шляхом.

На груповому етапі українці змогли виграти лише один поєдинок — у збірної Данії. Відтак, посівши в секстеті «В» п’яту позицію, наші тенісисти відправилися до «втішного» турніру, де відбувався розподіл місць з 13 до 24-го. Аби не вилетіти до нижчої ліги, куди опускаються чотири найгірші команди еліти, підопічні Геворгізова мусили не програти в першому ж раунді «плей-оф» угорцям. У підсумку Коу Лей, Іван Катков та Олександр Дідух здобули важку перемогу над мадярами — 3:2. Окрилені успіхом і, що головне, вже не обтяжені турнірними завданнями, у наступному матчі вони перемогли збірну Гонконгу (3:1). А от дати бій французам не змогли (0:3).

Відзначимо, що головними героями турніру, традиційно, стали представники Китаю. У жіночому фіналі китаянки здолали японських тенісисток, у чоловіків збірна КНР розібралася з німцями, за яких виступали дві перші ракетки Європи — Дмитро Овчаров та Тімо Болл. Цікаво, що на груповому етапі українська збірна зустрічалася з «бундестім» і дала їй бій, вигравши два матчі (2:3). Одне з двох очок нашій команді приніс Олександр Дідух, перемігши найкращого тенісиста Європи Овчарова, який, до слова, частину свого життя, перед від’їздом до Німеччини, провів у Києві.