«Це свято зі сльозами на очах...»

30.04.2014

9 травня ветерани війни відзначають свято Перемоги. На жаль, вони становлять легку мішень для проросійських провокаторів, що розхитують ситуацію в Україні. Активісти Народної ради Запоріжжя провели пікет під стінами Генеральної прокуратури, аби звернути увагу, що місто може зазнати атаки бойовиків, керованих місцевим кримінальним авторитетом Євгеном Анісімовим, який досі в розшуку.

«Ми підозрюємо, що Анісімов, який, за нашими даними, три тижні перебував у Москві, повернувся з грошима, на які найме «тітушок» для влаштування провокацій на 9 травня», — розповіла «УМ» Ірина Лех, активістка комітету громадського контролю за діями влади Запоріжжя.

До людей вийшов заступник начальника управління з нагляду за додержанням закону правоохоронними органами Юрій Сіврук. Він пояснив громадськості, що ГПУ робить усе можливе, аби не допустити провокацій. «Працівники прокуратури виїжджають у регіони, зустрічаються з правоохоронцями, ставлять завдання і пояснюють свої позиції. В Запоріжжя виїхали люди», — каже Сіврук. Також він пообіцяв перевірити, чи належним чином ведеться пошук Анісімова.

Як пояснив «УМ» голова ГО «Українська справа» Ігор Артюшенко, «Анісімов — це частина системи, яку вибудував Янукович за часи свого президентства». «Анісімов був «смотрящім», який збирав дань з усього міста, починаючи від бабусь на базарі й завершуючи великими підприємствами. Він разом iз мером Запоріжжя Олександром Сіном та головою запорізької ОДА Олександром Пеклушенком грабували людей», — розповідає Ігор Артюшенко. Отож на вуличні протести запоріжці вийшли за місяць до початку столичного Євромайдану. «У лютому Янукович і компанія втекли, а наші місцеві «князьки», за винятком Пеклушенка, залишилися. Нинішнього мера ніхто не підтримує, бо він знищив місцевий бізнес i комунальне господарство. Останнє він навіть визнає, щоправда, все одно не хоче йти у відставку, — каже лідер «Української справи». — Анісімова, якого хоч і арештували ще минулого року, взимку відпустили, аби він організовував Антимайдан у Запоріжжі».

Після цього Анісімов нібито втік до Москви. Вже нова влада оголосила його в розшук. Але шукають мляво, — кажуть запорізькі майданівці. — Дійшло до смішного, що журналісти спокійно додзвонилися до нього і запитали, що він думає про це, так той здивувався «Хіба мене шукають?».

Тож поки правоохоронці не поспішають, місцеві жителі серйозно налаштовані дати відсіч провокаторам. «Ми зберемо чоловіків, які будуть охороняти ветеранів, аби не дати «колорадам» зіпсувати їм настрій у день їхнього свята», — запевнила Ірина Сех.