Не «зупинка на вимогу»...

29.04.2014
Не «зупинка на вимогу»...

Вікові фізіологічні зміни чоловік часто пояснює кризою середнього віку і втомою від рутини. А вихід необхідно шукати разом із фахівцем… (з сайта visionural.com.)

Довгий час словосполучення «чоловічий клімакс» загал сприймав як лінгвістичне непорозуміння. Адже вікові зміни в організмі, які медики називають клімактеричними, «за визначенням» стосувалися лише жіночої статі. Однак лікарі стверджують: це фізіологічне явище не оминає нікого, і гендерної різниці немає, відмінність можлива лише в деталях — у прояві чи перебігу клімактеричного періоду. Тож до яких випробувань має бути готова «сильна» стать, аби пройти цей відтинок життя спокійно і без збитків для нервів?

Винна не дружина, а тестостерон?

— Чоловікові набридла дружина, і він починає шукати втіх на стороні. Коли прийшов до мене, то ледве стримував себе, зривався на істерику: «Що ви хочете, лікарю? У мене криза, мені потрібен новий життєвий імпульс, мене втомила одноманітність!» — розповідає Юрій Засєда, столичний уролог-андролог. Він каже, що такі історії змушений вислуховувати у своїй лікарській практиці ледве не щодня. Пан Юрій — фахівець iз чоловічого здоров’я, тож знає, як шукати вихід із таких глухих кутів, які його пацієнти нерідко плутають із кризою середнього віку. А насправді, стверджує Юрій Ігоревич, причиною «чорної смуги» в житті пацієнта часто стає чоловічий клімакс, або андрогенний дефіцит. І цей андрогенний дефіцит впливає не тільки на інтимну сферу життя — він згубно діє на весь організм, що проявляється втомою, роздратованістю, погіршенням пам’яті, поганою витривалістю. «Водночас знижується інтерес до сексу, але чоловік сприймає це як втому від партнерки. Не розуміє, що лібідо знизилося через гормональні причини — зменшення тестостерону, а не тому, що набридла дружина...»

Клімакс, за словами лікарів, — один із закономірних етапів людського життя. Людина народжується, проходить стадії дитинства, юності, зрілості, приблизно після 45 років починається середній вік, а потім настає старість, яку може супроводжувати таке явище, як клімакс.

— Він може бути фізіологічний, а може набувати й патологічного характеру. Фізіологічний клімакс зустрічається у чоловіків приблизно в 60-70% випадків, — пояснює головний сексопатолог МОЗ України Ігор Горпинченко.

При фізіологічному клімаксі відбувається збалансоване, запрограмоване природою згасання функцій організму. Цей період починається приблизно в 50-55 років, і його супроводжує поступове «зменшення обертів»: змінюється інтелект, зменшується здатність критично мислити, слабшає працездатність. Згасає фізична витривалість, сексуальна активність, дітородна функція. Однак при фізіологічному клімаксі ці функції уповільнюються поступово і збалансовано.

«Якщо процес фізіологічний — ніхто з рідних, близьких і навіть сам чоловік не завважать чогось дивного — адже всі процеси відбуваються в контексті загального в’янення організму, — продовжує пан Горпинченко. — Чоловік може жити до 90 років, і жодних проблем у нього не буде. Щодо сексуальної функції, то насамперед послаблюється бажання мати статеве життя, чоловік не проявляє такої ініціативи, як замолоду».

Натомість при патологічному клімаксі відбувається незбалансоване згасання окремих функцій. Скажімо, сексуальна функція може повністю зникнути, лібідо (сексуальний потяг) або зникає, або набуває збоченого характеру, виникає гормональний дисбаланс. «Фактично відбувається дисбаланс усього організму — одні функції можуть зовсім «випадати», інші нетипово зростати, тому людина з патологічним клімаксом — людина хвора», — стверджує Ігор Горпинченко.

Коли зникає баланс

Патологічний клімакс має різні прояви: психічні порушення, перебої в роботі вегето-судинної і нервової систем тощо. Чоловіка турбують приливи крові, відчуття жару, перепади тиску, починається гіпертонія або гіпотонія, може розвинутися ожиріння.

— Сексуальна функція при патологічному клімаксі може розбалансуватися, — додає Ігор Горпинченко. — Іноді виникає підвищене бажання. Або несподівано чоловік проявляє пожвавлений інтерес до партнерів, що значно молодші віком (скажімо, бажання сексуального контакту з молоденькими дівчатами). Може виникати і патологічне напруження статевого члена, коли ерекція триває кілька діб поспіль. Буває навпаки — повна втрата пружності статевого органа. Зрозуміло, що клімакс у таких випадках перетворюється на страждання.

Лікарі звертають увагу на таку особливість патологічного клімаксу, як кардіальний синдром: збої в роботі серця. Чоловік приходить до кардіолога, а той тільки розводить руками, бо очевидних причин порушення серцевої діяльності не знаходить. Але ж серце далі болить, нервово «тріпоче»... За словами Ігоря Горпинченка, патологічний клімакс може дати «старт» таким недугам, як цукровий діабет, гіпертонія, депресія, атеросклероз, ожиріння. «І пацієнти роками ходять до терапевтів, кардіологів, урологів, психіатрів, не розуміючи, що вихід слід шукати з іншим фахівцем — лікарем-андрологом».

Основна причина клімаксу, на думку Ігоря Горпинченка, — у розладі функцій головного мозку, насамперед гіпофізу і гіпоталамусу, які регулюють вироблення гормонів. Зазвичай система діє збалансовано. Однак при клімаксі вона «розхитується» — одних гормонів виділяється більше, ніж потрібно, інших — менше. «Наше тіло — дуже складна система, і якщо кількість одного гормону збільшується — він блокує якусь певну функцію, а ця функція порушує ще одну — так виникає дисбаланс», — зауважує лікар.

Шахи, турпохід, кросворди...

Щоб пом’якшити прояви клімактеричного синдрому і покращити самопочуття, не обов’язково відразу хапатися за медикаменти. Набагато дієвіше, стверджують лікарі, просто змінити спосіб життя. Наприклад, відмовитися від шкідливих звичок, організувати активне дозвілля, помірні фізичні навантаження та здорове харчування. «Вилучіть iз раціону жирне та борошняне або хоча б намагайтеся зменшити кількість такої їжі, — радить лікар. — Вживайте більше кисломолочних продуктів, овочів і фруктів. Кількість цукру бажано зменшити або взагалі від нього відмовитися. Додавайте в чай мед. Так само корисно зменшити кількість солі у стравах. Важливо дотримуватися режиму харчування, не наїдатися на ніч. Корисніше прогулятися перед сном, подихати свіжим повітрям».

Фізичні навантаження мають бути відповідними до віку. А ось розумові навантаження при клімаксі тільки на користь — грайте в шахи, розв’язуйте кросворди, взагалі знайдіть будь-яке цікаве заняття. Майте на увазі: краще організувати турпохід, податися на риболовлю, аніж годинами стовбичити перед телевізором. «Головне для чоловіка на цьому етапі — зацікавитися життям. Будь-яке хобі стане щитом від тривоги і депресії. Важливо повноцінно відпочивати, висипатися», — стверджує Юрій Засєда.

Клімакс — це не «зупинка на вимогу», а потреба перепочити, переглянути ставлення до власного здоров’я. Лікарі рекомендують «втомленим чоловікам» хвойні ванни, які заспокоюють нервову систему. Доцільно також пити заспокійливі чаї, а при загальній слабкості приймати вітаміни групи В, С, А, Е. Щоправда, курс вітамінів краще розпочинати після консультації з лікарем.

Комплексний «контрудар»

Аби неприємна ситуація не застала вас зненацька, дбайте про здоров’я не тоді, коли опинитеся на порозі клімаксу i зміни в організмі вже невідворотні , а заздалегідь. Чоловіки, які постійно ведуть здоровий спосіб життя, мають більше шансів не потрапити під «прес» вікових змін.

Одна з проблем у тому, що більшість представників сильної статі не здогадуються, що така недуга, як патологічний клімакс, узагалі існує. Тому, якщо чоловік помітив, що після 45 років якісь функції організму змінилися, йому слід звернутися до лікаря-андролога. Це лікар, який стежить за здоров’ям чоловіка впродовж усього життя. За словами Ігоря Горпинченка, навіть не всі лікарі знають про існування такого явища і часто пов’язують проблеми з іншими захворюваннями, не підозрюючи, що все це — наслідок патологічного клімаксу.

Єдиного рецепта, як позбутися такої халепи, немає. Завдання лікаря — зробити все, аби зменшити ці неприємні «гримаси» здоров’я. Лікування має бути комплексним. Це і психотерапія, і спеціальне харчування, адекватна фізична активність, корекція гормональних порушень. Такий комплекс заходів якщо і не вилікує клімакс повністю, то має шанс звести до мінімуму його дошкульні прояви.

ДО РЕЧІ

Що корисно для чоловіків, аби вони були здоровими?

Дієтологи радять сильній статі регулярно збагачувати раціон морепродуктами. Устриці, мідії, омари та інші дари моря — багаті на білок і різні мікроелементи, які здатні попередити рак простати. Лосось, тунець, сардини, оселедець, які є джерелом жирних кислот омега-3, знижують рівень холестерину. Крім того, ці продукти належать до афродизіаків — страв, які стимулюють сексуальні бажання. Відварна скумбрія або камбала, раки і креветки посилюють потенцію в літньому віці. Ефективний вплив на чоловічу силу мають горіхи, особливо в поєднанні з медом.

Капуста броколі, яка містить багато вітаміну С, бета-каротину, калію і суперфосфату, має антиканцерогенну дію — попереджає рак простати і товстого кишечнику. Для здоров’я передміхурової залози дуже корисний гранат. А відновлювати гормональну рівновагу допомагають речовини, які містяться у різних видах цибулі (ріпчастій, зеленій, батуні). Тому свіжу зелену цибулю корисно додавати чоловікові до всіх салатів.