Мир для Чубарового

25.04.2014

Скандал із мисливськими угіддями, який тривав на Черкащині кілька років поспіль, нарешті благополучно завершився. Оскільки на сесії обласної ради депутати одноголосно проголосували за повернення 1,5 тисячi гектарів мисливських угідь ТОВ «Мисливсько-рибальське товариство «Чорнобаївське», тож тепер мисливці мають законне право полювати на своїй території.

Про цю історію «Україні молода» свого часу розповідала. Нагадаємо, що в унікальному урочищі Чубарове в Чорнобаївському районі, яке тягнеться вздовж Кременчуцького водосховища, більше року не ступала нога мисливця. Бо полювати у тих краях було заборонено обласною прокуратурою та підтримано провладною більшістю в обласній раді часів Януковича буцімто через виявлені порушення законодавства.

Хоча самі мисливці, а їх у товаристві більше півтори тисячі, стверджували, що порушень ведення мисливського господарства не було виявлено, а такі перевірки велися ще з дня організації товариства — у 2001 році. А причину такої прискіпливої уваги обласної прокуратури вони вбачали у тому, що хтось поклав око на ті мальовничі землі. Тому й судилися з обласною радою за своє законне право там господарювати.

«Упродовж останніх років полювати ми могли лише в той період, коли вигравали суди і якщо це припадало на період полювання», — пояснює «УМ» директор мисливського товариства Валерій Коваленко. За його словами, на тій території жителям сіл біля Лящівки, Великої Бурімки, Мохнача заборонялося навіть випасати худобу, косити сіно або збирати гриби.

«Війна» йшла саме через урочище Чубарове, яке є ідеальним для резиденції. Воно приглянулося тодішньому «губернатору» Сергію Тулубу. Хотів відірвати «шматок» близько 10 тисяч га кращих територій для своїх людей», — пояснює ситуацію й голова мисливського господарства Петро Душейко. При цьому, зазначає він, решта збиткових територій, полів їх не цікавила.

Приняте рішення на останній сесії Черкаської обласної ради Петро Душейко називає законним і справедливим. Каже, засновниками мисливського товариства є чотирнадцять жителів Чорнобаївського району, але полювати можуть й мисливці з інших областей, які придбають членський квиток.

А ТИМ ЧАСОМ...

Депутати Черкаської обласної ради прийняли звернення до в.о. Президента України Олександра Турчинова із проханням позбавити екс-голову Черкаської облдержадміністрації Сергія Тулуба, який нині переховується і якого обласна прокуратура оголосила в міжнародний розшук через привласнення 135 мільйонів гривень державних коштів, звання Героя України.