Херсонський кордон «на замку»

25.04.2014
Херсонський кордон «на замку»

Кримчани, які не зрадили українській присязі, тепер несуть службу на Херсонщині. (Тараса БУЗАКА.)

У Херсоні, який тепер є прикордонною зоною з Кримом, розташувався колишній Сімферопольський прикордонний загін, на основі якого було сформовано новий підрозділ — Азово-Чорноморське регіональне управління Держприкордонслужби України. Тепер колишні кримчани охоронятимуть нові рубежі — херсонський кордон. Головне ж для військових та їхніх родин — швидко й безболісно адаптуватися до життя на новому місці. Адже багато хто з них потребує економічно-соціальної та психологічної допомоги.

— Ми взяли під опіку близько ста сімей військовослужбовців iз дітьми, — розповідає Тетяна Скляренко, керівник спеціалізованого підрозділу при Центрі соціальних служб Херсона по роботі з людьми, що прибувають з АРК та Севастополя. — Прикордонників забезпечили картоплею, салом, консервацією, поселили в гуртожитки. Молодших дітей повлаштовували до місцевих дитсадків, старших — у школи. Водночас банківські рахунки військовослужбовців ще й досі не розблоковані. А це саме ті рахунки, на які повинна надходити допомога на дітей. Цю проблему можна вирішити тільки на рівні держави. Деякі військові втратили ідентифікаційні коди, тому нам довелося звертатися по допомогу до обласної державної податкової адміністрації.

Наразі в Херсоні працюють 45 психологів херсонського обласного відділення Української асоціації психотерапевтів, які готові безкоштовно надавати допомогу людям із Криму. За словами керівника цього регіонального представництва Оксани Кудрі, найбільше колишніх кримчан турбує страх за майбутнє своїх дітей, багато хто з них залишився без грошей, а також без підтримки друзів та родичів.

— Люди, які приїхали до нас у Херсон, перебувають у вкрай складному соціально-психологічному стані, — каже Оксана Кудря. — В момент анексії Криму вони пережили стрес, адже їхні частини були блоковані, мали місце провокації та відверта агресія до людей. Це ті нюанси, на які нам доводиться звертати найбільшу увагу під час роботи.

А ось Херсонський обласний благодійний фонд «Захист» не тільки організував збір благодійної допомоги, а й подбав про організацію культурного дозвілля для колишніх кримчан. Так, за підтримки керівника грузинської діаспори в Херсоні Еліко Маркелії відбувся концерт грузинського ансамблю пісні і танцю «Сакартвело». За словами керівника фонду Лариси Польської, незважаючи на складне соціально-економічне становище у самому Херсоні, знайшлося дуже багато небайдужих людей, готових надати благодійну допомогу військовослужбовцям.

Також, як повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, у Херсоні відкрито спеціальний підрозділ, до якого можуть звертатися мешканці Криму для вирішення проблем із паспортами та іншими документами. У Херсоні також будуть обладнані додаткові виборчі дільниці для всіх, хто приїде з Криму з бажанням проголосувати на виборах Президента. Оскільки, як заявив голова Комітету виборців України Олександр Черненко, на території Криму відкрити виборчі дільниці буде неможливо. Зокрема, бажання виконати свій громадянський обов’язок на території Херсонщини вже висловили кримські татари.