Відлуння війни

25.04.2014

Парламент Косова позавчора схвалив рішення про створення міжнародного трибуналу з воєнних злочинів під час сербсько-косовського конфлікту 1998—1999 років. «За» проголосували 89 зі 120 депутатів асамблеї.

Новий трибунал займеться розслідуванням справи про торгівлю органами сербських та румунських заручників косовськими албанцями. Під звинувачення підпадає й теперішній прем’єр-міністр Косова Хашим Тачі. Перед голосуванням він наголосив, що трибунал «відновить репутацію Косова як країни, заплямованої несправедливими обвинуваченнями доповіді Діка Марті».

Нагадаємо, що у звіті Ради Європи, підготовленому її представником Діком Марті й оприлюдненому 2011 року, йдеться, зокрема, про незаконну торгівлю органами 500 сербських і румунських ув’язнених, які косовські албанці вирізали з їхніх тіл за допомогою медиків з Албанії. Тачі, який є одним із головних обвинувачених, на той час був польовим командиром. Свою причетність до таких злочинів він категорично відкидає.

Деякі злочини сербсько-косовського конфлікту 1998—1999 років намагаються розслідувати і в Сербії. Там почали розкопки на місці масового поховання біля селища Рудніца, що на кордоні з Косовим, повідомляє «Євроньюз». Ймовірно, там закопані тіла від 200 до 400 косовських албанців, убитих під час війни 1999 року. Вважається, що спершу їх поховали в Косові, але потім перевезли під Рудніцу.

Розкопки вирішили розпочати після того, як минулого року тут знайшли останки двох албанців. «Ця ділянка технічно готова до початку робіт. Ми не припинимо їх, допоки все докладно не дослідимо. Працюватимемо й у вихідні. Весь процес триватиме приблизно 60 днів» — повідомив Велько Одалович, голова сербської урядової комісії з пошуку зниклих осіб.

Знахідка у Рудніці може стати другим за розміром масовим похованням жертв косовської війни у Сербії. Загалом під час того конфлікту загинули 13 тисяч людей.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>