Як «порозуміння» до сварки призвело

25.04.2014
Як «порозуміння» до сварки призвело

А комусь й миритися не треба: «УДАРівка» Ірина Геращенко та «бютівка» Олена Кондратюк вчора чудово спілкувалися на робочому місці... (Юрія САПОЖНІКОВА.)

Продуктивність роботи парламенту продовжує стрімко падати. Вчора депутати зібрались уперше й востаннє на цьому тижні, проте користь від їхніх зборів наближалась до нуля. Вже від самого початку з’ясувалося, що голосів для прийняття рішень у нардепів нема, адже комуністи та «регіонали» продовжують «ображатися» на колег. Тож спікер ВРУ (він же — в.о. Президента) Олександр Турчинов ухвалив воістину соломонове рішення — «ми лише розглянемо законопроекти по суті, а на наступному засіданні голосуватимемо», — сказав він. Тим часом наступне засідання, згідно з графіком роботи ВР, відбудеться майже через три тижні — 13 травня.

Із такими настроями слона не продаси — говорить відомий анекдот. Неясно, як може парламент розходитися на імпровізовані канікули, враховуючи теперішню ситуацію у державі. Формально народні обранці працюватимуть цей час у комітетах та фракціях, проте очевидно, що більшість із них на травневі свята буде відсутня не тільки в Києві, а й у країні загалом. Утім повторимося: й від їхньої присутності «під куполом» толку буває небагато. Вчора депутати не змогли достроково позбавити повноважень сумісників — iз цього й почалося вранішнє засідання.

За заяви про складання депутатських повноважень першого віце-прем’єра Віталія Яреми, голови Закарпатської ОДА Валерія Лунченка і голови КМДА Володимира Бондаренка проголосували менше 200 депутатів. Де поділася більшість, яка склалася в Раді наприкінці лютого — питання окреме. Замість працювати парламентарії вкотре вислухали список претензій фракцій ПР та КПУ, які вчора озвучував, зокрема, лідер «регіоналів» Олександр Єфремов.

«Парламент живе та працює у паралельному світі — на відміну від того, чим живе країна. Виступ деяких депутатів має настільки провокативний характер, що складається враження, ніби це — добре проплачене замовлення», — заявив Євремов. І додав, що участь його колег у роботі Ради залежить від виконання ряду вимог — з числа тих, котрі, за словами депутата, хвилюють «протестувальників на сході». «Перше із таких питань — статус російської мови. Друге питання — безпека проживання. Третє питання — просування людей до влади через виборність керівників регіонів та їх підзвітності», — сказав він.

Єфремов наголосив також на потребі стабілізації економічної ситуації й мораторії на зростання цін. Депутат вимагав від уряду «зрозумілої всім схеми сплати податків, яка б дозволила громадам не бути жебраками у київських чиновників». А відтак перестрибнув з економіки до політичних реалій. Й тут-таки звинуватив владу в існуванні подвійних стандратів, за якими «те, що відбувається на Заході й у Центрі — це добре, а те, що відбувається на сході — це погано». Радикали наявні з обох боків, підкреслив Єфремов, додавши, що без урівнення всіх громадян у правах діалог є неможливим. На тлі цього й розгорнулась дискусія щодо проекту «меморандуму порозуміння», який запропонувала підписати Партія регіонів.

Тим часом iз «порозумінням» вийшли суцільні непорозуміння. Депутатка «УДАРу» Ірина Геращенко, опонуючи парламентській меншості, нагадала, що влада підтримує усіх жителів сходу, проте «не буде йти на поводу в терористів, які зі зброєю тероризують жителів маленьких містечок, так що ті бояться виходити на вулиці». А позафракційний Олесь Доній закликав «регіоналів», які так переймаються рівними можливостями та однаковим ставленням до всіх громадян України, згадати й жертв російських диверсантів, які полягли від руки останніх. «Алаверди» лідер комуністів Петро Симоненко згадав стайкуючих шахтарів Луганщини, звинувативши в їхніх бідах «діючий режим».

На цій ноті фракції розійшлися на перерву. А відтак «гарна й нова пісня» «регіоналів» «почалася знову». На тлі новин зі Слов’янська, де відновилася антитерористична операція, ПР ще раз наголосила на тому, що відновить свою участь у голосуванні після підписання меморандуму про врегулювання конфлікту на сході Україні. До цього моменту жодне інше питання, включно з амністією для сепаратистів, «регіоналів» не цікавить. «Юридично амністія — це пробачення злочину. Люди, з якими ми зустрічалися, кажуть: «ми не вважаємо себе злочинцями, а тому, будь ласка, виконайте наші вимоги, а вже потім переходьте до амністії», — заявив в кулуарах Ради «регіонал» Борис Колесніков. І вкотре закликав до діалогу, який частина його фракції гальмує усіма можливими та неможливими методами.