Розрив між Порошенком і Тимошенко збільшується

25.04.2014
Розрив між Порошенком і Тимошенко збільшується

Петро Порошенко.

Соціологи припускають, що дострокові президентські вибори можуть завершитися остаточною перемогою Петра Порошенка вже в першому турі.

Згідно з даними останнього опитування, за нього готові проголосувати 33% від усіх опитаних, тоді як за Юлію Тимошенко — 9,5%. Серед тих, хто точно прийде на вибори, Порошенка підтримують уже 48,5%.

Опитування проводив з 9 по 16 квітня консорціум із чотирьох провідних компаній: КМІСу, «Рейтингу», СОЦІСу та центру Разумкова. Аби отримати максимально точні результати, соціологи опитали нетипово велику кількість людей — понад 6 тисяч. Крім явного лідерства Порошенка, зафіксовано також збільшення відриву фаворита від решти кандидатів. Його рейтинг зріс за останній місяць на 8%, тоді як у Тимошенко — лише на 1,3%.

За словами керівника проектів СОЦІСу Олександра Чашковського, на стрімкому зростанні популярності Порошенка позначилося його об’єднання з Віталієм Кличком. Соціолог не виключає, що Петро Порошенко може набрати понад 50% потрібних для перемоги голосів уже 25 травня. Директор соціологічної служби центру Разумкова Андрій Биченко прогнозує, що саме очевидні перспективи завершення кампанії в першому турі стануть потужним стимулом для виборців голосувати саме за Порошенка.

Судячи з результатів опитування, Юлія Тимошенко втрачає будь-які шанси вибороти президентську булаву. Навіть у разі виходу в другий тур вона програє з великим тріском, набираючи на 35-40 відсотків менше за лідера.

Природно, сам Порошенко намагатиметься здобути президентство вже в першому турі. Загалом, завершення виборів 25 травня було би вигідне не лише їх переможцю. Дедалі гучніше брязкає зброєю Росія, тому Україні потрібен повноцінний головнокомандувач армією. Однією з поточних цілей Кремля є саме зрив президентських виборів, і давати йому на це більше часу було би нелогічно. Українська скарбниця майже порожня, отож витрачати гроші на другий тур виборів із цілком прогнозованим їх результатом також досить безглуздо.

Політолог Максим Розумний бачить два потенційних джерела подальшого збільшення рейтингу Порошенка і його перемоги вже в першому турі. «Перший — це консолідація довкола нього промайданного електорату і фактичний вихід Юлії Тимошенко з числа реальних кандидатів на перемогу у виборах, — міркує політолог. — Її рейтинг зростає значно повільніше, ніж у Порошенка. Можливо, якісь події чи вчинки можуть їй посприяти, однак найімовірнішою є подальша маргіналізація. Тобто, прихильники Тимошенко припинять сприймати її як можливого майбутнього Президента, і багато з них можуть проголосувати за Порошенка. І другий фактор — це орієнтація на Порошенка традиційного електорату Партії регіонів як на «менше зло», сподівання на його раціональну та виважену політику».

До речі, згідно з опитуванням, Порошенко на сьогодні впевнено лідирує в усіх регіонах України: в центрі його мають намір підтримати 56% виборців, які точно прийдуть голосувати, на заході — 62%, на півдні — 36% і сході — 27%. Явище абсолютно нове для українського суспільства. Зазвичай основні кандидати на вищу державну посаду черпали свою електоральну підтримку головним чином з одного чи двох регіонів.

Юлія Тимошенко нині також вочевидь намагається наростити свою підтримку саме за рахунок південно-східних областей. Можна припустити, що  в хід ідуть її давні приязні стосунки із Рінатом Ахметовим. Однак виглядає, що такі маневри ще більше насторожать традиційного виборця Юлії Володимирівни, але східного їй не додадуть. Загалом, лідерка «Батьківщини» перебуває в дуже скрутному становищі з можливими катастрофічними наслідками нищівної поразки на майбутніх виборах.

«Тимошенко треба змінити підхід до політики, — вважає Максим Розумний. — Вона намагається діяти за старою своєю традицією, кавалерійськими наскоками, робити якісь ефектні в її розумінні кроки, прагне посідати крайню жорстку позицію. Але всім очевидно, що сьогодні є запит на більш послідовного і системного політика. Тому їй варто зараз більше опікуватися своєю партією, зайнятися кадровими, програмними та ідеологічними питаннями «Батьківщини». Це могло би стабілізувати для неї ситуацію».