Протокол про взаєморозуміння

25.04.2014
Протокол про взаєморозуміння

Юлiя Тимошенко пiд час поїздки по Днiпропетровщинi.

Ситуація там і надалі залишається напруженою, але Тимошенко переконана: якщо конфлікт і можна владнати, то лише шляхом перемовин та компромісів.

Тимошенко — одна з небагатьох кандидатів у президенти, які їздять до буремних та небезпечних областей України та намагаються допомогти розв’язати конфлікт. Коли під час зустрічей Юлію Тимошенко питають, чи не страшно їй самій розмовляти із проросійськими активістами, що захоплюють адміністративні будівлі, у неї немає однозначної відповіді. Як жінка — може, й боїться. Як політик — розуміє, що якщо не їде ніхто інший, то мусить їхати вона. Бо на кону стоїть цілісність країни.

Адже зрозуміло, що російські агресори зупинятися не збираються. Домовленості, досягнуті під час чотиристоронніх перемовин у Женеві, для Кремля, схоже, нічого не варті. Та Тимошенко переконана: нашкодивши Україні, Володимир Путін запустив незворотний процес самознищення Росії. Бо світові лідери не змиряться з такою поведінкою і поступово все жорсткіше закручуватимуть гайки для РФ, вводячи нові санкції. І, головне, європейські держави та США зроблять усе можливе, щоб позбавити Росію її головного козиря у розмові з іншими країнами — монополії на енергопостачання. Політичний шантаж, до якого вдається Кремль, щоразу погрожуючи зупинити газові поставки, вже «дістав» увесь світ. Відтак європейські країни зроблять усе можливе, аби допомогти і собі, й Україні позбавитися енергетичної залежності від Росії. Тому «звичайний» газ на європейському ринку буде замінено скрапленим та сланцевим, об’єми нафти зростуть, що знецінить «чорне золото». А отже, Росія позбудеться головного джерела своїх доходів.

«Це приноситиме Росії від кожної проданої діжки нафти та кубометра газу лише збитки, а не прибутки. У них величезна затратна машина, яку вони звикли використовувати. Ця ціна не покриватиме їхніх затрат. Практично щоденно все, що вони продають, убиватиме їх», — запевнила Юлія Тимошенко, перебуваючи у Дніпропетровську.

На її думку, допомогу світових лідерів важко переоцінити. Але й самі українці мусять зробити усе, щоб протистояти агресору. Відвідавши блокпости на Дніпропетровщині, що виставлені вздовж кордонів, вона залишилася задоволеною. Адже бійцям, що їх охороняють, вже вдалося нейтралізувати кілька підозрілих осіб. Поспілкувавшись з охоронцями блокпостів, Тимошенко переконалася: ворог не пройде.

Крім того, українці мають триматися один одного всередині країни та не дозволити ділити себе на «схід» і «захід». Для зміцнення такої єдності молодіжна ланка партії «Батьківщина» ініціювала на Дніпропетровщині автопробіг «Схід та захід разом». Спілкуючись із його учасниками, Юлія Тимошенко вкотре зазначила, що зараз не час перетягувати канат — хто кращий українець, хто гірший. Потрібно об’єднатися у боротьбі зі спільним ворогом.

З тими ж, хто Росію ворогом не вважає, Юлія Тимошенко ладна домовлятися. На її думку, протестувальники, які блокують адміністративні будівлі на Донеччині, хочуть, щоб їхні вимоги почули. Під час своїх перших візитів до Донецька лідер «Батьківщини» вже провела низку перемовин і констатувала, що компроміс можливий. Результатом домовленостей став розроблений протокол взаєморозуміння, який Тимошенко передала керівникам груп проросійських активістів.

У документі міститься низка взаємних зобов’язань, які мають виконати обидві сторони для врегулювання конфлікту. З боку влади Тимошенко пообіцяла, що її фракція у парламенті ініціює розгляд та забезпечить ухвалення кількох законопроектів. Зокрема, про надання російській мові статусу регіональної та про амністію усіх протестувальників, що не скоїли тяжких злочинів та ладні скласти зброю і покинути приміщення адміністративних будівель. Крім того, фракція «Батьківщини» у Верховній Раді ініціюватиме зміни до Конституції, які передбачають децентралізацію влади, ліквідацію обласних та районних держадміністрацій та створення виконавчих рад із широкими повноваженнями.

Зобов’язання з іншої сторони, згідно з протоколом, — звільнити будівлю Донецької облдержадміністрації, дозволити службовцям повернутися до роботи. А також — відмовитися від будь-якого подальшого застосування сили.

«Для відновлення мирного життя на Донеччині потрібно зустрічатися з незадоволеними та вести переговори щодо врегулювання ситуації, бо понад дві третини людей на сході виступають за єдність країни, вони проти федералізації, яка нав’язується ззовні спецслужбами Росії та руйнує мирне життя», — підсумувала Тимошенко результат переговорів.