«Пральна машина» Януковича

25.04.2014

Перший заступник Генерального прокурора України Микола Голомша зазначив учора, що ніхто не міг навіть уявити масштаби корупції, яка мала місце при колишній владі. Сказано це було в контексті перевірки низки банків та підприємств, які ГПУ продовжує досліджувати на предмет причетності до розкрадання державних коштів.

«Разом iз Нацбанком ми зараз виявили 14 «відмивних» банків, через які пройшли 140 млрд. гривень. Ми помітили, що всі ці злочини мали початок від вищого керівництва країни. Створювалася мережа, мета якої — збагачення сім’ї колишнього Президента Януковича», — поінформував Голомша. За його словами, Генеральна прокуратура вже порушила 264 кримінальнi справи проти осіб, яких підозрюють у корупції та відмиванні грошей. Також заарештовано майно та рахунки Віктора Януковича і його старшого сина Олександра, колишнього глави АП Андрія Клюєва та екс-міністра аграрної політики Миколи Присяжнюка на 1 млрд. гривень. А ще на їхніх українських рахунках заморожено 9 млн. доларів. «Перевіряються також їхні партнери, під контролем ГПУ — понад 50 підприємств, кілька банків і 33 фізичні особи, які могли бути задіяні у «відмиванні» грошей «Сім’ї», — додав заступник Генпрокурора.

Голомша також повідомив, що слідство стикається з певними труднощами, адже частина доказів була завчасно евакуйована з Києва. «Ми не розуміли, чому деякі справи переведені в Крим, наприклад справа про так звані «вишки Бойка». Добре, що слідчі зуміли зберегти копії документів, тож розслідування триватиме й надалі, запевнив він.