Обніміться, мої рідні. Заради здоров’я

24.04.2014
Обніміться, мої рідні. Заради здоров’я

Терапія любов’ю — найкращий метод оздоровлення... (з сайта goloskarpat.info.)

Обійми не тільки покращують настрій, а й зміцнюють пам’ять, заспокоюють і допомагають знизити кров’яний тиск. До такого висновку дійшли вчені з Університету Відня в Австрії. Вчені пов’язують такий позитивний вплив на здоров’я тактильних контактів впливом гормону окситоцину. Цей так званий гормон любові організм виділяє під час обіймів. Але тільки в тому випадку, якщо вас обнімає людина, до якої ви дуже добре ставитеся: родич, друг, коханий. Тоді окситоцин творить дива — знімає стрес, регулює тиск, покращує пам’ять та роботу мозку.

Цей гормон продукується залозою гіпофіза. Лікарі звертають увагу на велику роль гіпофіза в таких психологічних питаннях, як спілкування, налагодження нових знайомств, любов батьків і дітей, романтичні стосунки. У великих дозах організм виділяє окситоцин у стані закоханості, а жіночий організм продукує цей гормон під час пологів та грудного годування. Науковці стверджують: це зміцнює зв’язок матері та дитини.

«Однак позитивний ефект від обіймів простежуємо тільки в тих випадках, коли люди довіряють один одному. Якщо це просто шаблонні обійми чи данина етикету з боку малознайомих людей, окситоцин виділятися не буде, — пояснює автор дослідження, нейрофізіолог доктор Юрген Сандкюлер. — Тільки коли позитивне ставлення один до одного чи «сигнали любові» збiгаються, організм виділяє окситоцин».

Учений також звертає увагу на інший аспект: у випадках, коли нас обіймає незнайомець або не дуже приємна нам людина, то гормон не виділяється, натомість зростає рівень занепокоєння. Це провокує стрес, адже людині притаманне трепетне ставлення до особистого простору. Коли його порушує хтось не вельми приємний, організм викидає в кров гормон стресу — кортизон».