Початок депортації?

23.04.2014

Лідеру кримськотатарського народу, нардепу України Мустафі Джемілєву заборонили в’їжджати в Росію і Крим до 2019 року. Відповідний документ йому вручили при перетині кордону Криму з Україною, повідомляє сайт Меджлісу.

«Ми, що нижче підписалися, склали цей акт про те, що... Мустафі Джемілєву 13.11.1943 року народження, громадянину України, закрито в’їзд на територію РФ... строком на 5 років до 19 квітня 2019 р.», — йдеться у зазначеному акті.

Джемілєв уже заявив, що, незважаючи ні на які заборони, він знову приїде до Криму. Оскільки протягом останнього часу на територію Криму був заборонений в’їзд представникам багатьох авторитетних міжнародних організацій та дипломатам, вручене йому «рішення» є додатковим «показником того, з якою «цивілізованою» державою ми маємо справу», цитує лідера кримських татар Меджліс.

Також, окрім фізичної заборони перебувати на півострові, Джемілєва забороняють і в інформаційному полі Криму. Кримськотатарській редакції ДТРК «Крим» в усній формі звеліли «не показувати» лідера кримських татар й низку членів Меджлісу, пише «Українська правда». Крім того, «не рекомендується брати інтерв’ю і показувати навіть загальні плани, де присутній Джемілєв, цензура поширюється і на згадки його імені».

Додамо, що в минулі вихідні Джемілєва також намагалися не пустити в Крим, але після півторагодинних переговорів йому дозволили в’їзд на півострів. Там його зустрічали понад 30 машин iз кримськотатарськими та українськими прапорами, які супроводили автівку Джемілєва до будівлі Меджлісу, на який також почепили прапор України.

Власне, це й стало причиною істерики з боку проросійських активістів, які атакували будівлю та зірвали з неї жовто-синій стяг. Кримський «губернатор» Сергій Аксьонов у своєму «Твіттері» порадив кримським татарам їхати геть, якщо вони будуть здійснювати подібні «провокації». «Якщо Меджліс і далі буде провокувати, то доведеться визнати цю групу екстремістською. Вони провокують міжнаціональну ворожнечу», — написав він.

Та поки сепаратисти забороняють Джемілєву їздити додому, він не гає часу дарма. Вчора він зустрічався в Києві з віце-президентом США Джозефом Байденом, а вже завтра має намір взяти участь у Євразійському форумі в Алмати, який буде присвячений Україні.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Кримські татари, які проживають у Криму, зможуть вибирати Президента України на прикордонній території. Для цього будуть організовані колони та виїзд людей на виборчі дільниці, каже член Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв, пише QHA. За словами Барієва, відповідно до закону про окуповані території і закону про вибори Президента, голосувати громадянам України, які проживають на території АР Крим, можна тільки на прикордонній території — можливо, це будуть села Херсонської області. Також член Меджлісу зазначив, що не виключається можливість того, що референдум кримськотатарського народу буде проведено в один день iз виборами Президента України.