Терапія для Донбасу

23.04.2014
Терапія для Донбасу

Відомі українські письменники впродовж трьох днів говоритимуть у Донецьку про «Мову та насильство». (з сайта svpressa.ru.)

У донецькому просторі арт-території «Ізоляція», де раніше був однойменний завод із виготовлення ізоляційних матеріалів, а тепер у його стінах панує полігон для сучасного мистецтва, сьогодні розпочне свою роботу перший український форум письменників «Український літературний фестиваль». Тема дійства, яке триватиме до 25 квітня, — «Мова та насильство». Куратор літфесту, молодий письменник зі Львова Любко Дереш, розповів: «Ми планували фестиваль наприкінці листопада — на початку грудня, і не сподівалися, що тема прозвучить настільки голосно. Події в Україні дали нам чіткий сигнал, що на обрану тему треба говорити, треба переводити енергію ситуації у конструктивне русло. Через це ми поширювали і поглиблювали концепцію форуму. Ми зробили все, щоб інтегрувати нинішні події у контекст фестивалю, щоб стати певною терапією для українців, які пережили шок».

Серед учасників форуму — письменники Сергій Жадан, Юрій Винничук, Андрій Курков, Василь Шкляр, Наталка Сняданко, Володимир Єшкілєв, Дмитро Стус, Юрій Макаров, Ірена Карпа, Катерина Бабкіна, Марк Лівін та Платон Бєсєдін, журналіст Мустафа Найєм, філософи Мирослав Маринович і Сергій Дацюк, співачки сестри Тельнюк, художники Роман Михайлов, Анна Звягінцева і Микита Кадан. Запланована паралельна програма з показами фільмів, музичними концертами, виставами. Очікуються дискусії на тему «Мова та насильство» в різних ракурсах: «Анатомія насильства», «Насильство та гендер», «Особистість і колектив», «Насильство і медіа», «Насильство і влада». 

Любко Дереш зазначив: «Враховуючи політичний контекст, спробуємо збудувати культурну комунікацію в країні, яка допоможе показати, що Донецьк — це Україна. І не тільки територіально, а й у культурному та соціальному вимірах також. Треба робити те, що ти повинен робити. Ми лишаємось оптимістами і віримо в перемогу миру та здорового глузду. Вважаю, що зараз такий фестиваль актуальний як ніколи».

За словами директора «Ізоляції» Пако де Бласа, було складно заохотити таку кількість унікальних українських авторів, пояснити їм, що Донецьк повинен долучитись до загальної культурної дискусії. «Фестиваль має декілька програм, це — декілька можливостей прочитання тематики заходу. Так, комусь цікаво, як художники рефлексують iз приводу теперішніх подій, а комусь ближчий театр», — пояснив Пако де Блас.

Головне питання форуму Любко Дереш формулює так: «Як пов’язана мова (в широкому розумінні) з проблемою насильства у суспільстві і чи можна, впливаючи на першу, мінімізувати наявність другого?».

«Ще одна задача форуму — показати Донецьк як частину України не тільки територіально, а й культурно. Ми хочемо привнести щось у місто. І ще ми прагнемо зазирнути в майбутнє, прагнемо, щоб Україна мислила себе включеною у світовий контекст».

Фестиваль орієнтований на молодь як найактивнішу частину спільноти, організатори хочуть розширити уявлення людей про те, як відбутися у житті.