Наш полк — наша допомога

17.04.2014

Організацію «Благодійний фонд підтримки військовослужбовців Сумського артилерійського полку та членів їхніх сімей» створили переважно випускники колишнього Сумського вищого артилерійського командного училища. Вже давно успішні штатські, вони вирішили, що допомогти полку в скрутний час — їхнє завдання. Тим більше, наголошують, полк є справді унікальним.

Володимир Конорєв, тепер — голова правління фонду, може пригадати бої в Афганістані, інші роки служби. Коли адвоката Конорєва у березні знову призвали до війська — до «свого» полку, враження його виявилися не райдужними. Проблеми з технікою, з матеріальним забезпеченням... А військовий підрозділ тим часом поповнили сотні сумчан, мобілізованих для проведення навчань. Для всіх потрібно створити нормальні умови. При цьому ще подумати і про їхні родини: у когось невиплачений кредит; хтось удома хворіє, а чоловіка, сина, брата в цей час немає поруч...

Отож знову зустрілися колишні однокашники і прийняли рішення про створення благодійного фонду. Отримали підтримку від командира єдиної в Сумах військової частини Валерія Ісмаїлова, уклали угоду про надання допомоги.

«Дуже важливою стала робота з налагодження техніки, — каже член правління фонду Олексій Рудаков. — За це взялися ветерани Афганістану, а ще допомагають учасники Автомайдану. Повірте, вони просто творять дива. І ця команда майстрів зараз у полку просто нарозхват».

Дістати спеціальні умивальники для такої великої кількості людей, гігієнічні засоби, шкарпетки, рукавички, спальні мішки... Щодня координатор фонду Надія Конорєва, донька пана Володимира, дізнається про потреби полку і щодня тут вирішують питання, як ці потреби задовольнити. «Єдине прохання, і від керівництва полку, і від нас, — повторює Надія, — не потрібно приносити харчі. Так, спочатку були з цим проблеми. І на шляху до місця проведення навчань дуже згодилися консерви, забезпечені фондом. Тепер поставки налагоджені, польові кухні запрацювали у штатному режимі. Їжу готують за відповідними нормами, тож відповідальні за харчування бійців не мають права класти до спільних котлів продукти, що не мають сертифікатів. Фонд просить зрозуміти це і не нести на КПП домашню консервацію, пиріжки тощо. Все це можна передати лише індивідуально комусь із рідних».

Усі прибутки і витрати фонду прозорі — їх можна відслідкувати на створеному сайті. Там же — список потреб, якщо хтось побажає внести свою частку в допомогу полку. До речі, всі кошти фонд отримує лише безготівково і лише на рахунок Ощадбанку. Тому збирання готівки від імені організації чи пропозиція перерахувати кошти на якісь незрозумілі рахунки — самодіяльність непорядних людей. На жаль, у скрутний час таких не стає менше.

На прес-конференцію щодо діяльності новоствореної організації Володимир Конорєв і Олексій Рудаков прийшли з бойовими нагородами — ніби запорукою того, що справа, за яку вони взялися, буде виконана добре. «Ми зараз «гасимо стріху», — каже Володимир, — але, повірте, фонду вистачить справ і за кращих часів. А коли все стабілізується, ми неодмінно поцікавимося, чому полк виявився далеко не в належному стані».

Поки ж чергова машина везе допомогу фонду на Чернігівщину, де навчаються сумські військові.