Воля або смерть

17.04.2014
Воля або смерть

Пам’ятник Небесній сотні у Холодному Яру. (з сайта gazeta.ua.)

Холодний Яр поповнився ще одним пам’ятником героям, які полягли за свободу рідної України. Днями тут, у селі Буда, де росте тисячолітній дуб Максима Залізняка, під час вшанування борців за волю України біля місцевого храму Петра Калнишевського урочисто відкрили монумент Небесній сотні.

Оригінальний пам’ятник зробили з пісковика у вигляді хреста і оточили барикадами із мішків з піском. На хресті викарбувано Герб України — тризуб та напис — «Славним синам української Небесної сотні. Героям слава!», а біля його підніжжя можна побачити автошини, пробиті кулями щити та каски з Євромайдану.

«Під прапором Холодноярської республіки, на якому увічнене гасло «Воля України або смерть!», під час праведної боротьби у минулому столітті помирали не лише козаки-холодноярці, а й герої Євромайдану», — наголосив під час відкриття голова Черкаської облдержадміністрації Юрій Ткаченко.

За словами голови Черкаської обласної ради Валентини Коваленко, щорічно у Холодному Яру гуртується духовний Майдан, Майдан Богдана і Тараса, оскільки перший освятив тут свою козацьку зброю, а інший — зброю духовну, зброю слова. І саме цей духовний Майдан, підкреслила вона, нині згуртовує українців, котрі не дадуть зруйнувати Україну ні внутрішньому ворогу, ні зовнішньому.

А ТИМ ЧАСОМ..

У той час, коли патріоти України вшановували героїв у Холодному Яру, в черкаському місті Золотоноша місцеве ритуальне агентство по-своєму «пом’януло» і недавніх керівників держави — екс-Президента Януковича та екс-Прем’єра Азарова, політика яких призвела до масового вбивства людей у центрі української столиці. Для них виготовили надмогильні надгробки з фотографіями. Обох очільників «поховали» у 2014 році, на пам’ятнику першого намалювали золотий батон і написали «від братви», а другому — вибили капустину й написали: «Не треба скіглити, треба брати лопату й працювати».