Якщо поруч війна...

17.04.2014
Якщо поруч війна...

Юлія Тимошенко з командою Руху опору. (з сайта tymoshenko.ua.)

Ситуація на сході України залишається напруженою: фактично захоплені кілька населених пунктів у Донецькій області, нібито готуються масштабні провокації в Харкові, все ще під контролем озброєних терористів будівля СБУ в Луганську. У Службі безпеки України документально підтвердили, що в Донецькій та Луганській областях діють не українські сепаратисти, а добре навчені й озброєні російські диверсанти. «Йде війна, яку де-факто веде Росія проти України», — заявила лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко в ефірі «Свободи слова» на ICTV.

17 квітня в Женеві відбудуться міжнародні переговори з врегулювання ситуації в нашій країні, але Тимошенко вже не вірить у те, що кризу можна вирішити шляхом переговорів. «Росіяни не зупиняться, якщо ми їх не зупинимо», — попередила екс-Прем’єр і підкреслила, що підтримує проведення рішучої антитерористичної операції із залученням Збройних сил України на сході. «Якщо ми не почнемо діяти сьогодні, причому адекватно, сильно, жорстко, територія буде втрачена, і наша рідна земля потрапить під окупацію Російської Федерації», — впевнена вона.

Але, на жаль, українська армія та міліція не настільки сильні, щоб самостійно протидіяти одній із найпотужніших країн світу — Росії. Тому лідер «Батьківщини» ініціює створення Руху національного опору для захисту територіальної цілісності нашої держави.

Увійти до нього повинні військові, які мають досвід участі в бойових діях, колишні співробітники спеціальних підрозділів, кваліфіковані фахівці з формування військових стратегій та доктрин. І саме такий формат Руху може бути корисний Україні, вважають експерти. «В Україні достатньо багато офіцерів запасу, які служили у спецпідрозділах як СБУ, так і МВС, які мають досвід бойових дій. Нам потрібно об’єднати їх потенціал. Якщо будуть залучені старші офіцери, генерали, які знають, що і як робити, та які зможуть консультувати керівництво країни, це було б дуже корисно», — відзначає директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

Лідер партії «Батьківщина» також на прес-конференції повідомила, що до складу штабу Руху опору вже увійшли колишній заступник голови Служби безпеки України Олександр Скіпальський, командир спецпідрозділу «Беркут» МВС в Києві до 2005 року Геннадій Абрамчук, народний депутат четвертого скликання Верховної Ради, генеральний директор ДК «Укрспецекспорт» в 2005-2010 роках, Герой України Сергій Бондарчук, начальник Головного управління розвідки Міноборони України в 2003-2008 роках Олександр Галака, генерал-лейтенант Головного управління розвідки Міноборони Микола Мельник та голова координаційного центру громадської безпеки України Павло Потерецький. Вже почалась робота зі створення бригад територіальної оборони у Запорізькій, Дніпропетровській та Харківській областях. Відомі прізвища першого рівня штабу опору. Всі вони — досвідчені військові, які мають досвід у бойовій та розвідній роботі, а також спеціалізуються на військових доктринах.

«Це перша команда, яка об’єднає лідерів громадянського суспільства, що мають авторитет і довіру. Це українці, які готові йти та захищати Україну», — підкреслила Тимошенко й додала, що штаб й надалі поповнюватиметься фахівцями військової справи.

Лідер «Батьківщини» обіцяє, що Рух не стане «п’ятою» або сьомою колоною, і всі свої дії буде координувати з урядом, правоохоронними та силовими структурами України. «Не буде тут і жорсткої централізації, а буде надана можливість для самоврядування, яке було на Майдані. Буде надано право діяти відповідно до обставин, але при повній координації з Міністерством оборони, Службою безпеки України та Міністерством внутрішніх справ», — описала майбутнє структури Тимошенко.

Для того, щоб організувати розгалужену систему й забезпечити Рух матеріально-технічними ресурсами, буде створений спеціальний загальнонаціональний фонд, а для контролю за використанням зібраних коштів — наглядова рада фонду, яка складатиметься з патріархів українських церков.

«Щоб організувати рух опору, потрібно мати бази — реальні приміщення, де буде вестися прийом людей, аналізуватися склад військових, які готові до нас приєднатися», — говорить кандидат в президенти. Поки так звані мобілізаційні штаби створюватимуться на базі регіональних осередків партії «Батьківщина». Але Юлія Тимошенко сподівається, що її ініціативу підтримають й інші учасники виборчої гонки, інші політичні структури. «Ми бачимо, що армії та міліції важко. Якщо ми залишимося осторонь, то які ми тоді патріоти? Потрібно, щоб кожен кандидат відмовився від непотрібного PR-у й зайнявся реальним захистом України», — заявила вона та закликала опонентів усі гроші, які в період передвиборчої кампанії витрачаються на рекламу, білборди та на «стимулювання» виборців, перерахувати до фонду підтримки Руху національного опору. «Я зроблю це першою», — пообіцяла екс-Прем’єр.