НОВИНИ ПЛЮС

16.04.2014

Німецьку владу просять прибрати з Берліна радянські танки

Найтиражніша газета Німеччини «Більд» та столичне видання «Берлінер цайтунг» внесли в парламент ФРН петицію з вимогою прибрати з Меморіального комплексу «Берлін-Тіргартен» радянські танки — на знак протесту проти дій Росії в Криму. «Ми не хочемо бачити ні танки, ні символи мілітаризму в Меморіалі полеглим радянським воїнам, розташованому біля Бранденбурзьких воріт у Берліні», — йдеться в петиції, повідомляє «Німецька хвиля».

Підписанти нагадують, що вперше після закінчення Другої світової війни Росія застосувала силу і використала війська для зміни кордонів. «На кордоні з Україною сконцентровані російські військові підрозділи, що загрожують свободі незалежної держави. Ми не можемо погодитися з тим, що в ХХІ столітті військова сила знову стає засобом політики в Європі. Тому закликаємо Бундестаг ужити заходів для того, щоб із Меморіального комплексу Берлін-Тіргартен було вилучено обидва наявні там російські танки», — наголошують автори петиції. При цьому вони окремо наголошують, що «ніхто не ставить під сумнів данину пам’яті й уклін перед незліченними жертвами, яких зазнав російський народ у роки Другої світової війни». «Уроки тієї спустошливої і кровопролитної війни мають нести ідеї миру і взаємної поваги народів. Особливо в центрі Берліна, де зародилося зло ХХ сторіччя», — зауважують підписанти петиції.

Російські супутники знову барахлять

У ніч на вівторок, 15 квітня, одночасно вийшли з ладу одразу вісім супутників російської системи ГЛОНАСС. Як повідомляє Інформаційно-аналітичний центр Роскосмосу, збій тривав близько 30 хвилин. Ще один супутник перестав працювати в понеділок увечері і станом на вчора по обіді його роботу відновлено не було.

Глобальна навігаційна супутникова система ГЛОНАСС — радянська і російська супутникова система навігації, яка працює за аналогією з американською системою глобального позиціонування GPS. Останнім часом у її роботі виникають значні збої. Найбільший збій за всю історію існування системи стався 2 квітня, коли з ладу вийшли всі 24 супутники.

У Лівії судять синів Каддафі...

У столиці Лівії Тріполі почався суд над синами поваленого під час «Арабської весни» 2011 року диктатора Муаммара Каддафі. Окрім двох синів Сааді та Сейфа аль-Іслама Каддафі, серед обвинувачених — більше тридцяти колишніх високопосадових чиновників з оточення екс-правителя, зокрема й колишній очільник лівійської розвідки Абдалл Сенуссі та колишній міністр закордонних справ Абдель Аті Обейді.

Підсудних звинувачують за низкою статей, від корупції до військових злочинів, пов’язаних із загибеллю людей в період повстання трирічної давності. Водночас Сейф аль-Іслам на суді присутній не був. Раніше його брата Сааді, який втік із країни за місяць до того, як його батька вбили повстанці, видав Лівії Нігер.

...І викрали посла Йорданії

Група озброєних людей викрала посла Йорданії в Лівії. Як повідомляє «Рейтер», нападники атакували автомобіль посольства біля будинку посла Фаваза аль-Ітана, поранили водія і витягли очільника дипмісії. Далі його відвезли в невідомому напрямку.

Берлусконі рік підмітатиме вулиці

Міланський суд засудив колишнього прем’єр-міністра Італії Сильвіо Берлусконі до одного року громадських робіт. Відповідне покарання було обрано як альтернатива домашньому арешту. Раніше суди першої та другої інстанції засудили політика до чотирьох років позбавлення волі за податкові махінації, пов’язані з діяльністю його корпорації «Медіасет». Проте пізніше термін тюремного ув’язнення, з урахуванням прийнятого в 2006 році закону про амністію, був зменшений до одного року. За італійським законодавством, Берлусконі, якому більше 70 років, має право вибрати альтернативну міру покарання. Політик сам обрав громадські роботи, заявивши, що домашній арешт для нього неприпустимий.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>