Довго готувалися

16.04.2014
Довго готувалися

Поки в Україні армію розвалювали, а в західних державах скорочували витрати на озброєння, Росія щороку збільшувала витрати на свої збройні сили. На фото — парад до Дня Перемоги в Москві. (з сайта gdefon.com.)

Світові витрати на придбання озброєнь і військової техніки 2013 року скоротилися на 1,9 відсотка у порівнянні з 2012 роком і становили 1,747 трильйона доларів. Як повідомляє Стокгольмський інститут дослідження проблем миру (SIPRI), загальне скорочення військових витрат відбулося завдяки США, які активно урізають відповідні статті бюджету. За даними SIPRI, військові витрати США минулого року становили 640 мільярдів доларів. Це й досі найвищий показник у світі, але все ж на 7,8 відсотка менше, ніж 2012 року. Головні причини — завершення воєнної операції в Іраку, виведення військ з Афганістану та скорочення фінансування Пентагону.

Якщо ж не враховувати Сполучені Штати, тенденція протилежна — витрати інших держав за результатами 2013 року виросли загалом на 1,8 відсотка. Найбільше зростання воєнних витрат минулого року продемонстрували 23 країни світу, а лідерами серед них є Китай, Росія та Саудівська Аравія.

Оборонні витрати Китаю минулого року становили 188 мільярдів доларів, що на 7,4 відсотка більше, ніж торік. Росія минулого року витратила на озброєння 87,8 мільярдів доларів — зростання на 4,8 відсотка у порівнянні з 2012-м. Тобто наразі Росія посідає третє місце у світі за рівнем витрат на озброєння і друге (після Китаю) за відсотком витрат на озброєння від ВВП.

Уперше за останні 10 років Москва витратила на свої збройні сили більше (4,1 відсотка від свого ВВП), ніж Сполучені Штати (3,7 відсотка ВВП). Причому до військових дій наш північний сусід готувався вже давно. Скажімо, у 2012 році Росія збільшила витрати на армію та озброєння одразу на 15,7 відсотка порівняно з 2011-м.

Хоча загалом у світі скорочення витрат на придбання озброєнь і військової техніки спостерігається другий рік поспіль. У 2012 році цей показник уперше з початку ХХІ сторіччя впав на 0,4 відсотка.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>