Петро Порошенко: Перенесення виборів збільшить ризики для безпеки країни

16.04.2014
Петро Порошенко: Перенесення виборів збільшить ризики для безпеки країни

Петро Порошенко.

Безпека країни — це не лише сучасне військо чи надійний прикордонний контроль. Тому природно, що значну частину 7-го Київського безпекового форуму було присвячено внутрішнім українським питанням.
Зі зрозумілих причин форум, який відбувся у столиці наприкiнцi минулого тижня, був особливим. Понад два десятки високопосадовців різних країн, поважних політиків та експертів обговорювали зовнішньополітичні та внутрішні загрози Україні з огляду на агресію Росії та руйнування нею повоєнної системи міжнародної безпеки.

Про внутрішні аспекти безпеки України йшлося на першій сесії форуму під назвою «Україна: нація, що потребує демократії». Відкрив її колишній міністр закордонних справ, народний депутат і кандидат у президенти Петро Порошенко. Він зауважив, що обговорення ситуації в Україні на засіданнях Ради Безпеки ООН засвідчують тотальну міжнародну ізоляцію Росії. Кремлю не вдалося також перемогти в інформаційній війні та переконати світ у тому, що його дії продиктовано бажанням захистити російське та російськомовне населення в Україні.

Однак більше Петро Порошенко зупинився на внутрішніх, надзвичайно актуальних на сьогодні аспектах безпеки України. «Першим пріоритетом є проведення демократичних виборів 25 травня, — вважає політик. — Ті, хто сьогодні намагається або у вигляді подання законопроектів, або у вигляді діалогу довести, що вибори зараз не на часі, зірвати проведення виборів, — це зрадники держави».

Заява досить різка, проте, з точки зору безпеки держави, цілком виправдана. Можна говорити про особисту зацікавленість Порошенка у виборах з огляду на його участь у перегонах і високі шанси перемогти. Однак, по-перше, треба розуміти: стан, в якому перебуває Україна, обіцяє наступному Президентові насамперед важку працю та величезну відповідальність. По-друге, є суспільний і, значною мірою, політичний консенсус щодо обов’язкового проведення виборів. Зрозуміло, що саме вони мають стати відправною точкою побудови іншої України.

«Найбільша загроза для Путіна — це потужна й процвітаюча Україна. Ми сподіваємося, що новий уряд і новий Президент, хто б ним не був, зможуть впровадити реформи і зробити Україну сильнішою», — заявив на форумі співзасновник Українського кризового медіа-центру Василь Мирошниченко. Безперечно, це дуже добре розуміє і Росія. Вона, зі свого боку, поставила собі за мету будь-що зірвати травневе волевиявлення. Цьому підпорядкована нинішня, організована Кремлем, дестабілізація ситуації на сході нашої країни. Про саме таку мету Росії свідчить і недільне «послання» поваленого Майданом Віктора Януковича. Той заявив, що «сьогодні для України важливі не якнайшвидші вибори, а широкий діалог, і на основі його — пошук консенсусу».

Петро Порошенко у виступі на форумі наголосив, що в разі перенесення виборів Президента ризики і загрози, що постають перед Україною, кардинально зростуть. Це так. Слід розуміти, що виконання вимоги номер один Москви гарантовано не стане таблеткою від головного болю. Історією доведено, що у відносинах iз Росією не можна йти шляхом поступок — досягнувши одного, Кремль відразу ж висуває ще більші вимоги. Крім цього, Україна виглядатиме державою, що так і не спромоглася провести вибори. Це негативно позначиться на її позиціях на міжнародній арені, які є ще одним важливим на сьогодні фактором безпеки держави. Зрештою, Україна повинна якнайшвидше мати повноцінного, а не тимчасового гаранта її територіальної цілісності та Конституції. Ми вже понад півтора місяця спостерігаємо, до чого може призводити тимчасовість і нефаховість людей на чільних державних посадах.

У своїй промові на форумі Петро Порошенко також окреслив низку інших необхідних дій щодо подолання ризиків, які стоять сьогодні перед Україною і несуть потенційну загрозу її безпеці. Це — врегулювання курсу гривні, оскільки нинішня стрімка девальвація національної валюти негативно впливає на зниження рівня життя громадян і може провокувати протестні настрої; конституційні зміни з метою забезпечення реального місцевого самоврядування; невідкладний початок реформ щодо подолання корупції та досягнення незалежності судової влади; покращення інвестиційного клімату, адміністративна реформа та підвищення особистої безпеки громадян та безпеки країни.

Порошенко на сьогодні — найімовірніший наступний Президент України. Тому його слова і бачення ситуації мають особливе значення. Міцні зовнішні безпекові мури — це насамперед результат самостійної внутрішньої політики будь-якої держави, і розуміння цього Порошенком є безперечним позитивом.