Майор–убивця

16.04.2014
Майор–убивця

«Перевертень» Хмельницький у суді. (з сайта Преступности.НЕТ.)

Майже рік знадобився правоохоронцям Миколаївщини, щоб вийти на слід 42–річного майора міліції Олега Хмельницького, який організував банду професійних убивць. Ще кілька місяців тривало досудове слідство й збір доказів. Як розповів «УМ» старший прокурор облпрокуратури Миколаївщини Анатолій Тітусь, у ходi слідства з’ясувалося, що «перевертень у погонах» ще й приторговував зброєю. І ось, нарешті судді Ленінського райсуду Миколаєва винесли остаточний вердикт: вища міра покарання (довічне ув’язнення) для ватажка банди з конфіскацією майна і повним позбавленням усіх звань і офіцерських відзнак. Подільники колишнього майора: 23–річний Амір Ахметов і 34–річний Сергій Рекуненко отримали, відповідно, 10 і 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Вранці — викладач, ввечері — вбивця...

Тривалий час Олег Хмельницький вів подвійне життя: вдень учив молодих оперативників рукопашного бою, а ввечері... шукав разом iз подільниками жертв для кривавої розправи. Останні п’ятнадцять років свого життя він працював в облуправлінні міліції на посаді викладача навчального центру професійної підготовки працівників органів внутрішніх справ. Мав при собі табельну зброю, «чорний пояс» iз карате та значок майстра спорту з рукопашного бою. Але зарплата не влаштовувала, тому «сколотив» банду, щоб швидко розбагатіти.

Із двома підручними «перевертень у погонах» планував вбивства своїх жертв за заздалегідь складеним списком. Про його лихий характер говорить той факт, що одну зі своїх жертв «звір» підстеріг посеред білого дня в людному місці — на міському ринку.

«Своє перше вбивство 41–річного валютника Геннадія Кулика Хмельницький провів настільки «гладко», що тоді нам фактично не вдалося знайти доказів. Справа швидко перетворилася на «глухар», — розповідає експерт оперативної групи міліції Сергій Матвієнко. — Валютника вбили двома пострілами в шию біля під’їзду його будинку, що вказувало на те, що жертву тривалий час «пасли». Єдине, на чому могла ґрунтуватися наша доказова база — стріляні гільзи від пістолета Макарова».

Пізніше з’ясувалося, що бандити нападали на Кулика двічі! Перший раз невдало: Геннадію вдалося втекти від переслідувачів. Однак він допустив фатальну помилку: не став писати заяву в міліцію, а продовжував жити звичайним життям. Тому вдруге бандити готувалися до нападу ретельніше й підстерегли валютника, коли той ставив машину в гараж. Хмельницький не менше шести разів стріляв iз пістолета з глушником. Після чого відібрав у жертви сумку з грошима і втік. Валютник від отриманих травм помер на місці ...

«Легкі» мільйони за рахунок чужого життя

Другою жертвою бандитів став 72–річний пенсіонер Іваницький, який торгував валютою на Центральному ринку Миколаєва. Його підстерегли в під’їзді близько шостої ранку: Хмельницький вискочив зi свого «сховища» біля ліфта і вистрілив. Однак поранений Іваницький не впав, а побіг нагору! Тоді вбивця наздогнав його і добив... Подільники вбивці забрали сумку з грошима (близько 34 тисяч гривень) та ювелірні прикраси.

«Того разу «на справу» вони пішли утрьох, — каже експерт Матвієнко. — При цьому Хмельницький продемонстрував «знання міліцейської справи»: розсипав на сходинках пральний порошок iз сильним запахом, щоб збити зі сліду собак. Тому експерти–криміналісти зібрали мінімум доказів: усе ті ж стріляні гільзи...»

Увійшовши у смак, Хмельницький, як кажуть, «втратив ґрунт під ногами». Своє чергове вбивство він вчинив серед білого дня у людному місці на ринку «Колос», 10 травня 2012 року навіть без подільників, напавши на валютника Євгена Райнова. Але жертвою став 30–річний пожежник, який у вільний час допомагав тестю міняти валюту. Хмельницький обрав саме той момент, коли чоловік сів у свою «Тойоту», кинув сумку з грошима на заднє сидіння і вирішив перекурити, залишивши дверцята автомобіля відкритими. Хмельницький швидко підбіг і зробив у нього шість прицільних пострілів. Дві кулі потрапили в голову валютника. Здобиччю бандита стали 448 тисяч гривень.

Паралельно Хмельницький налагодив ще й збут зброї. «Товар» пропонував лише тим, кого добре знав. «Я знав, що Хмельницький — професійний військовий. Саме з цієї причини, коли він запропонував мені придбати у нього пістолет (ІЖ–79, перероблений з газового на бойовий), у мене не виникло думок про те, що пістолет міг бути задіяний у кримінальних епізодах, — свідчив на суді один iз покупців Іван Шабуров. — Зброю я брав для перепродажу: купив у знайомого за п’ять тисяч гривень, а планував продати мінімум за сім».

Під час досудового слідства Хмельницький з подільниками категорично заперечували причетність до злочинів. І це не дивлячись на те, що вдома у Хмельницького оперативники карного розшуку виявили два пістолети Макарова, пістолет «ТТ», а також повний комплект боєприпасів до них і холодну зброю. Слідчі виявили у будинку ватажка ще й блокнот, куди він вніс дані про інших «легких» жертв — ще 12 валютників. Тобто він відстежував їх і планував вбити заради наживи ще не раз! Але криваві плани перекреслила спецоперація силовиків. Під час затримання Хмельницький чинив шалений опір.

За ґрати — довічно!

Пізніше «перевертень» заявив, що страждає психічним розладом після отримання черепно–мозкової травми. Фактично він симулював психічне захворювання, видаючи себе то за агента КДБ, то раптово «забуваючи», скільки у нього дітей і чи є у нього дружина. Себе ж він називав не інакше, як «тимчасово затриманий». Однак, висновок експертизи підтвердив, що Олег Хмельницький — осудний, а значить, повинен нести покарання за скоєні злочини.

Паралельно матері подільників Хмельницького — Тетяна Ляшенко та Аміра Ахметова — заявили, що свідчення у їхніх синів вибивали «під тортурами». Але службове розслідування не знайшло підтвердження цим фактам. Проте жінки досі впевнені, що їхніх дітей просто обмовили.

«Ми прості люди з середньою зарплатою в півтори тисячі гривень, — каже мати Сергія Рекуненка Тетяна Ляшенко. — Найняти приватного адвоката, який «запросив» 15 тисяч гривень, нам «не по зубах». Довелося скористатися послугами безкоштовного адвоката, якого нам надав суд». У підсумку Сергій Рекуненко і Амір Ахметов на суді визнали свою провину лише частково, а Олег Хмельницький не визнав провину по жодному з трьох убивств, а також заперечував факт торгівлі зброєю.

Проте Феміда визнала винним Олега Хмельницького у скоєнні злочинів, передбачених ст. 115 КК (умисне вбивство), ст. 263 (незаконне придбання та зберігання вогнепальної зброї). Його дії також підпадають під ст. 187 ( розбій, вчинений за змовою групою осіб, поєднаний з убивством) та ст. 15 (замах на умисне вбивство). Сергій Рекуненко та Амір Ахметов також визнані винними у розбої, умисному вбивстві та замаху на вбивство. На думку держобвинувачення, усі троє засуджених повинні заплатити родичам убитих валютників близько двох мільйонів гривень моральної шкоди, а також повернути награбоване.

Апеляційний суд Миколаївської області, повторно вивчивши усі матеріали кримінальної справи, не знайшов приводу для пом’якшення покарання. Отож Олег Хмельницький залишок свого життя проведе за ґратами, а двом його спільникам у найближчі 14–15 років забезпечено проживання в «казенному домі» подалі від нашого суспільства ...

  • І нема на то РАДИ

    Бурхливі політичні пристрасті розгорілися у районному центрі Карлівка, що на Полтавщині, перед обранням голови районної ради. Коаліція у складі депутатів від «Батьківщини», «Блоку Петра Порошенка» та «Свободи» висунула тоді кандидатуру Петра Світлика. >>

  • Вижити за лінією фронту

    Бійця АТО, який приїхав додому на реабілітацію після поранення в зоні бойових дій, уже з новими численними травмами голови госпіталізували до реанімації. За його життя борються лікарі у Вінницькому військово-медичному центрі. >>

  • Школа войовнича

    Батькам школярів добре відома ситуація, коли син чи дочка приходять зі школи і скаржаться на однокласників — той б’ється, той обзивається, а той і взагалі проходу не дає. >>

  • ЗалізоБЕТОНні докази

    Про тривалу відсутність мешканки Вінницького району заява в поліцію надійшла від брата зниклої лише 10 жовтня, оскільки той сам намагався знайти сестру й до останнього не вірив, що її немає серед живих. >>

  • Шукайте жінку

    Відомо, що 55-річний підприємець із Туреччини займався вантажними перевезеннями різних товарів та у справах часто відвідував Миколаїв. Саме в цьому південному місті йому влаштували справжню пастку, знаючи про його підвищену пристрасть до молоденьких дівчат. >>

  • Пані невДАЧА

    Дачники стверджують, що бачили їх за цим заняттям і навіть знають в обличчя. Правоохоронці ж у листах повідомляють, що ведуть слідчо-розшукові дії. Ця історія майже анекдотична. І з неї можна було б посміятися, якби все не було так сумно. >>